contact
MyEtwie
In de kijker

Onze tips voor Voka Open Bedrijvendag 2018

Gepubliceerd op 13/09/2018
openbedrijvendag2018

Op zondag 7 oktober 2018 is het weer zover! Dan zetten honderden bedrijven hun fabriekspoorten open voor het grote publiek. Bovendien kan je ook hier en daar een stukje (bedrijfs)erfgoed meepikken: een monumentaal gebouw, een bijzonder verhaal, foto's uit de oude doos of een ambachtelijk product dat generatie na generatie geperfectioneerd werd... We hebben voor jou uitgezocht welke ondernemingen vanuit het TWI-erfgoed een bezoekje waard zijn. Wees gerust, ieder vindt ongetwijfeld zijn gading, want het zijn stuk voor stuk boeiende en bezienswaardige ondernemingen!

Limburg

Het Casino Beringen gooit de deuren open voor het brede publiek. Je ontdekt er alle hoekjes waar je anders nooit mag komen. Dit sociale gebouw van de Mijn van Beringen werd zo'n 65 jaar geleden gebouwd en was dé plek waar notabelen en mijnwerkers kwamen om zich te vermaken, want er waren bioscoop- en theatervoorstellingen in de schouwburgzaal en er werd geregeld gedanst en gevierd. Het gebouw onderging intussen een grondige renovatie, maar de tot de verbeelding sprekende interieurelementen zijn nog steeds aanwezig en worden speciaal in de kijker gezet.

In Wellen viert Stroopfabriek Bleus de 175ste verjaardag van het familiebedrijf. Al sinds 1843 wordt de stiel van de ambachtelijke stroopbereiding in de familie doorgegeven van vader op zoon. Momenteel is de 6de generatie er aan zet. Tot vorig jaar werd de stroop nog gemaakt in de beschermde stroopfabriek van Borgloon, een bijzondere site die in 2007 nog de monumentenstrijd in Vlaanderen won en daarmee de Loonse stroop heel wat bekendheid gaf. Omwille van de restauratiewerken aan het historische fabriekspand werd de productie van stroop verhuisd naar een nieuwe site in Wellen. Eens de werken in Borgloon afgerond zijn, zullen de gebroeders Bleus er opnieuw het stroopproductieproces op ambachtelijke wijze demonstreren aan nieuwsgierige bezoekers.

Antwerpen

Wie zich tijdig inschrijft kan Umicore Olen bezoeken. De oorsprong van Umicore ligt bij de Compagnie Industrielle Union van Jozef Leemans, waar aanvankelijk schoensmeer vervaardigd werd. Al snel werd het enorme potentieel van ertsen uit Katanga ontdekt en ging het bedrijf zich toeleggen op het verwerken van metalen en mineralen zoals koper, germanium, nikkel en kobalt (gebruikt voor krachtige herlaadbare batterijen, zonnecellen en tal van andere toepassingen). De watertoren op de uitgebreide site is voorlopig beschermd, als monument dat de industrialisatie van de Kempen symboliseert.

Brouwerij Het Anker, gelegen in het beschermde begijnhof van Mechelen, geeft uitzonderlijk een kijkje achter de schermen van de bottelarij en het distrubutiecentrum. Begin dit jaar won Charles Leclef (5de generatie aan het roer van de familiale brouwerij) nog de prijs voor 'Eeuweling van het jaar' omwille van de inspirerende balans tussen traditie, erfgoed en innovatie binnen het bedrijf. Erfgoedliefhebbers kunnen het volledige verhaal achter de brouwerij en stokerij ontdekken in een aansluitend bezoek, maar dit moet tijdig gereserveerd worden wegens beperkte plaatsen (info@hetanker.be).

Brussel en Vlaams-Brabant

Infrabel organiseert een uniek geleid bezoek 'De geheimen van de Noord-Zuidverbinding', ook bekend als spoorlijn 0. De eerste plannen voor de lijn die de stations Brussel-Noord en Brussel-Zuid met elkaar zou verbinden, werden halfweg de 19de eeuw ingediend, maar omwille van de complexiteit, de kosten en de grote impact op de bewoning op en langs het traject duurde het nog tot 1952 voor de lijn ingehuldigd werd. Tijdens de wandeling maak je kennis met de geschiedenis van de spoorlijn: wist je bijvoorbeeld dat de Nationale Bank vroeger een ondergrondse loskade had in de Noord-Zuidverbinding?

Dat veiligheid op het werk belangrijk is, ontdek je bij Vinçotte in Vilvoorde. Daar toont het gespecialiseerde keuringsbedrijf hoe technologische evoluties in bedrijven de afgelopen 140 jaar op de voet gevolgd werden om telkens de veiligheid van de machines te kunnen garanderen en personeel bewust te maken van mogelijke gevaren. Speciaal voor Open Bedrijvendag wordt een selectie 'vintage' veiligheidsposters van onder het stof gehaald en tentoongesteld, maar wie eerder een uitdaging zoekt kan ook badeendjes vissen met een rolbrug.

Oost-Vlaanderen

In Oudenaarde kunnen liefhebbers van een natje en een droogje op verkenning bij Brouwerij Liefmans. Bijzonder is het industrieel erfgoed dat grotendeels bewaard is in het als museum ingerichte deel van de oude brouwerij: van de brouwzaal met roerkuipen, moutsilo's en pletmolens, de kookzaal met maschketels en baudelots-koelers tot de koperen gistkuipen (waar je zal ontdekken hoe de typische zure smaak in de Liefmansbieren ontstaat). Graanstokerij Braeckman viert zijn 100ste verjaardag en toont hoe je stapsgewijs uit graan een jenever stookt. De stokerij werd opgericht door Achiel Braeckman die in 1918 een handel in geestrijke dranken opzette en er zelf ook 'De Blauwe Duif' stookte.

Liever een likeurtje? In Serskamp kan je proeven bij Likeurstokerij De Klok, sinds 1999 een vaste waarde op Open Bedrijvendag. Likeur- en wijnhandel De Moor uit Aalst (opgericht in 1910) biedt naast proevertjes ook een gegidste rondleiding aan waar je kan zien hoe een graanjenever ontstaat, van korrel tot borrel. Confiserie Larmuseau uit Mariakerke maakt sinds 1913 de gekende Gentse 'sneeuwballen' en verwent ook dit jaar opnieuw de zoetekauwen met hun bijzonder toetje (dat tijdens de Gentse Wereldtentoonstelling met een 'Gouden Medaille voor Voeding' voor het eerst in de prijzen viel).

Nog een ander bedrijf dat in 1918, vlak na de Eerste Wereldoorlog, het licht ziet is Roos Hout & Bouw. Stichter Hector Roos (omcirkeld op de foto) begon toen met een bedrijfje in algemene schrijnwerken (maken en plaatsen van ramen, deuren, trappen, dakgoten, kasten... op maat). Zijn vakkennis gaf hij van vader op zoon door en ondertussen staat de 5de generatie Roos aan het hoofd van de onderneming. Tijdens het bezoek wordt even stilgestaan bij hoe de kracht van het ambacht vandaag verenigd is met hedendaagse technieken.

In Beveren kan je tot slot ontdekken hoe sluizen nu precies werken bij een bezoekje aan de Kieldrechtsluis, momenteel de grootste ter wereld!

West-Vlaanderen

Dit jaar bestaat Piano's Maene 80 jaar en dat wordt gevierd met live pianomuziek en het openstellen van een bijzonder atelier waar piano's, pianofortes en klavecimbels gebouwd worden. Oorspronkelijk werd het bedrijf in 1938 opgericht in Diksmuide, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog verhuisde Maene naar Ruislede. Vandaag is de onderneming mét pianomuseum één van de grootste pianobedrijven van Europa. Eerder werd reeds een mooi fotoboek vol kiekjes uit de oude doos gemaakt dat u op hun website kan downloaden.

Ook Cras Woodgroup is jarig. Deze houthandel heeft reeds 140 jaar op de teller. Van een lokale houthandel uit Waregem is het familiebedrijf via gerichte overnames gegroeid tot onderneming met eigen importafdeling en 12 eigen vestingen.