contact
MyEtwie
In de kijker

Open Monumentendag op zondag 11 september

Gepubliceerd op 08/09/2022
Categorie
Vlaams-tram-en-autobusmuseum_vlatam_etwie

Er valt best wel wat industrieel erfgoed te ontdekken op Open Monumentendag komende zondag, en daar zijn wij natuurlijk maar wat blij om! We snuisterden voor jullie al even door het aanbod aan activiteiten en kozen er - weliswaar overweldigd door het mooie aanbod - enkele tips uit per provincie. Veel plezier zondag!

Antwerpen

Na bijna dertig jaar verkrotting op een door solventen zwaar vervuilde bodem wordt er eindelijk gewerkt aan een nieuwe invulling van Het Zegel, de grote drukkerij waar de post destijds zijn postzegels fabriceerde. De moeite waard om een kijkje te gaan nemen! Voor een erfgoedritje of bling-bling kan je respectievelijk in het Vlaams Tram- en Autobusmuseum terecht of bij Diamantslijperij Lieckens.

Limburg

Vlaanderen telt heel wat molens, maar de enige houtzaagmolen op waterkracht ontdek je in Limburg: de Klaaskensmolen. Dat wij fan zijn, kon je eerder al lezen in dit artikel van vrijwilliger Luc.In Limburg zijn ook de Bottelarij van Ulbeek en de grotten van Vechmaal aanraders; in Vlaanderen werd niet enkel zand en klei gedolven, maar ook mergel!

Oost-Vlaanderen

De huidige elektriciteitsprijzen zijn schrikbarend. Daar hebben ze bij de Van Den Borresmolen echter geen last van, deze watermolen wekt immers zelf zijn stroom op. Ook museum 't Aloam, gevestigd in een maalderij, wekt met zijn waterturbine's zelf elektriciteit op. Stel dat elektriciteit echt onbetaalbaar wordt, dan zal het openbaar vervoer tussen de trajecten Dendermonde-Puurs en Maldegem-Eeklo gelukkig nog mogelijk zijn dankzij hun piekfijn onderhouden stoomtreinen.

Oh, en ons moederschip, het Industriemuseum, kan je komende zondag gratis bezoeken!

West-Vlaanderen

Nog iets langer stilstaan bij het energievraagstuk? Ga dan in West-Vlaanderen de transformatie van Transfo ontdekken. Ook boeiend wordt een bezoekje aan de voormalige tramstelplaats in Assebroek, of sleepschip Tordino in Oudenburg.

Vlaams-Brabant

Wie graag in Vlaams-Brabant rondkuiert vindt vast iets dat z'n interesse wekt op de mobiele erfgoedbeurs op de Tramsite Schepdaal, maar ook in deze provincie kan je op verkenning bij een watermolen, meer bepaald in Rotselaar. En dat herbestemmingen niet altijd tot appartementen of kantoorgebouwen hoeven te leiden, merk je bij deze graansilo die werd omgevormd tot sanitaire voorziening.

Ontdek het volledige programma van Open Monumentendag hier.

openmonumentendag2022-ig_post-v-01