contact
MyEtwie
In de kijker

Open Wervendag 2018

Gepubliceerd op 04/05/2018
Categorie
wintercircus

Op zondag 6 mei kan je in heel Vlaanderen verschillende bouwprojecten en de daarbij horende werven bezoeken. Ook voor erfgoedliefhebbers zijn er heel wat interessante TWIE-sites te ontdekken.

In West-Vlaanderen moet je in Kortemark zijn: de voormalige industriële site van mouterij-brouwerij De Arend wordt een nieuwe woon-, werk- en winkelzone. De mouterijtoren met schoorsteen werd tijdens de bouwwerken bewaard.

In Gent neem je een kijkje in NTGent waar het stadstheater een grondige verbouwing ondergaat. Of je gaat naar het Wintercircus. De herbestemming van dit 'stenen' circus uit de 19e eeuw (later de bekende garage Mahy) vlot gestaag. Wie vooraf al wat meer wil weten over de geschiedenis van de site kan de korte documentaire van Canvas nog even herbekijken. Wie graag op een stukje industrieel erfgoed wil wónen, is op de werf van Dunant Gardens aan het juiste adres: één gevel van de beroemde Peugeot-garage CIAC werd er bewaard. Ook op de historische site van Stokerij Rubbens wordt een woonproject gerealiseerd. Daar bleef echter enkel de beeldbepalende gevel overeind.

In Brussel kan je langs het kanaal rond een groen eilandje het woonproject Canal Wharf vinden, waar weldra ook een nieuw Museum van Moderne Kunsten zal verrijzen. Vlakbij de site langs de Akenkaai staat voor de kraanliefhebbers bovendien een historische portaalkraan.

De historische kaaimuur van Antwerpen wordt gerenoveerd en gestabiliseerd en er wordt een waterkeringsdijk gebouwd voor het Scheldewater in het project van de Kanaaltuinen. De prachtige Handelsbeurs in het centrum van Antwerpen wordt gerestaureerd en je kan de kamers van het historische Hotel du Bois bezichtigen. Tijdens de bouw van parkeerzones wordt ook op de Gedempte Zuiderdokken een stukje geschiedenis blootgelegd. Als je de restauratie van een als monument beschermde bioscoop wil bekijken, moet je in Duffel zijn.

Ook in Limburg valt er van alles te zien: de site van de voormalige mijn en zoo van Zwartberg wordt omgedoopt tot een artistiek park rond culturele biodiversiteit. Op de mijnsite Waterschei worden de passerelle en het ventilatiegebouw gerenoveerd.

Alle info over de te bezoeken werven vind je via www.openwervendag.be.