contact
MyEtwie
In de kijker

Openluchtmuseum Bokrijk opent multimediale tentoonstelling in Schuur van Oorderen

Gepubliceerd op 24/06/2013
oorderen2

Het Openluchtmuseum Bokrijk opende vorige week een permanente, multimediale tentoonstelling in de gerestaureerde 'Schuur van Oorderen'. Op de interactieve expo kan je het het wel en wee van het verdwenen polderdorp Oorderen herbeleven en je verdiepen in de anekdotes, het beeldmateriaal en de getuigenissen.

De indrukwekkende schuur werd in 1965 afgebroken in het polderdorp Oorderen, dat plaats moest ruimen voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. Steen voor steen werd de schuur naar Bokrijk overgebracht en er heropgebouwd. De uitvoerige restauratie ervan heeft meer dan een jaar geduurd. De tentoonstelling reconstrueert het verhaal van het verdwenen polderdorp Oorderen. Er wordt dieper ingegaan op de geschiedenis van de eigenlijke schuur en van de dorpsgemeenschap waarin zij zich bevond. Wie waren haar bewoners en welke functie vervulde zij vroeger? Een tweede deel van de tentoonstelling belicht de afbraak van de polderdorpen, de overbrenging van de schuur naar Bokrijk en de uitbreiding van de Antwerpse haven en de ontwikkeling van de industrie in de regio.

Touchscreens geven de bezoeker de mogelijkheid om zich te verdiepen in anekdotes, beeldmateriaal en getuigenissen over deze verschillende aspecten. De gestapelde strobalen op de dorsvloer van weleer zijn vervangen door gestapeld havencontainers. Een trap in de containers brengt je naar een soort uitkijkpost in de nok van de schuur, waar je de dakconstructie van dichtbij kan bewonderen en door middel van een interactief 360°-beeld meer te weten komt over de vroegere indeling van de schuur. Aan de andere zijde bevind je je als het ware in de haven via een waterprojectie op de vloer, het geluid van golven en het uitzicht op de containers. Vul je digitale winkelkarretje met producten die je regelmatig koopt en ontdek hoe (on)afhankelijk je bent van de Antwerpse haven.

Voor de restauratie van de schuur en het vormelijk concept van de tentoonstelling werkte Het Domein Bokrijk samen met architectenbureau Lens°Ass.

www.bokrijk.be

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...