contact
MyEtwie
In de kijker

Opleidingen in het MOT

Gepubliceerd op 26/12/2013
jda021210heggenleggen_018

Begin 2014 organiseert het Museum voor de Oudere Technieken (MOT) in Grimbergen, in samenwerking met Inverde, enkele interessante opleidingen:

Heggen leggen (30 januari)

Een haag is een omheining bestaande uit geschoren struiken en bomen. Een haag is doelbewust geplant voor en door de mens. Cultuur in de natuur! Voor verschillende planten- en diersoorten is een haag een geschikt leefgebied. Het leggen van hagen is een zo goed als vergeten techniek om hagen ondoordringbaar te maken voor vee. Voor de komst van de schrik- en prikkeldraad vormden hagen de belangrijkste afsluiting van akkers, weilanden en erven. Door de stam van de haagplanten laag in te kappen kan men deze schuin neerbuigen en de takken invlechten. De gelegde struiken lopen vervolgens opnieuw uit en vormen een dicht netwerk van takken. Voor hagen die als veekering dienen, is van onze inheemse planten vooral meidoorn geschikt.

Meer info over de opleiding 'Heggen leggen'

Werken met de bijl (5 februari of 10 maart)

Vandaag de dag wordt het kleinste takje te lijf gegaan met de kettingzaag. Handwerktuigen kunnen nochtans erg efficiƫnt zijn bij het vellen en verwerken van kleinere bomen en struiken. Daarom sloegen Inverde en het MOT de handen in elkaar om een cursus 'Werken met de bijl' in het leven te roepen. Naast de bijl komen ook hakmessen, handzagen en ander gereedschap aan bod. Er wordt veel aandacht besteed aan de werkpositie en aan het slijpen van het gereedschap. Theorie en praktijk worden voortdurend afgewisseld. Je zult verbaasd zijn hoeveel werk je met de hand kunt verrichten!

Meer info over de opleidng 'Werken met de bijl'

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...