contact
MyEtwie
In de kijker

Over beurzen, baankbrekend vakmanschap en de toekomst van ambachten op MakerCity

Gepubliceerd op 10/03/2015
makercity
Van 19 tot 22 maart organiseert Unizo de MakerCity. Op verschillende plaatsen in Mechelen vinden activiteiten, demonstraties, conferenties en evenementen plaats om de vele makers in de schijnwerpers te zetten. ETWIE organiseert, samen met Handmade in Brugge, een activiteit over beurzen, baanbrekend vakmanschap en de toekomst van ambachten op zaterdag 21 maart, van 11.00 tot 12.30 in het Ondernemershuis (OH!) Mechelen.

Het programma:

Droomde je er al altijd van om in de leer te gaan bij een Engelse schoenmaker? Of de 'secrets of the trade' te leren van een meestersmid of andere ambachtsman? Dit is je kans!
Ieder jaar kunnen jonge, talentvolle makers zich bij de Koning Boudewijnstichting kandidaat stellen om met een vervolmakingsbeurs van max. 10.000 euro in het buitenland een opleiding te volgen of in de leer te gaan bij een meester en zo hun vaardigheden perfectioneren. De oproep gaat uit van het Platform voor Opleiding en Talent, opgericht door Sofina n.v. en de nakomelingen van Gustave Boël. Robin Debo (ETWIE) geeft ter plekke meer informatie over de modaliteiten en mogelijkheden van deze vervolmakingsbeurzen. Ook werden enkele kandidaten uitgenodigd die in 2014 een beurs kregen. Zij zullen hun project en motivatie toelichten. Makers, laat je zeker inspireren uit hun voorbeelden!
De Vlaamse Overheid wil met het merkverhaal 'Baanbrekend Vakmanschap' Vlaanderen promoten “als de regio bij uitstek van mensen als makers, sinds eeuwen gedreven door kennis en kunde”. Vorig jaar werd het project 'Living Human Treasures' afgerond en werd aan Vlaams minister voor cultuur Sven Gatz de beleidsinspirerende nota 'Virtuoos Vlaanderen' overhandigd. Joeri Januarius (ETWIE) presenteert zijn bevindingen uit dit project en zet het internationale karakter van het vakmanschap en het belang van grensoverschrijdende kennisoverdracht in de verf.
Ambachten zijn terug van weggeweest en ‘handmade’ is opnieuw helemaal in. Maar om te vermijden dat ambachten zichzelf in slaap wiegen, moet de blik op morgen gericht en de ambachten aangesterkt worden om ook in de 21ste eeuw het hoofd te bieden aan de diverse uitdagingen die op ons afkomen. Hoe? Handmade in Brugge verzamelde in het inspiratieboek 'Een toekomst voor ambachten' heel wat interessante cases en tips voor ambachtelijke makers en ondernemers. Ellen Vandenbulcke (Handmade in Brugge) pikt er tijdens de uiteenzetting enkele uit en reikt enkele concrete tools aan!
Tijdstip: zaterdag 21 maart van 11 tot 12.30u
Locatie: Ondernemershuis Mechelen, Kanunnik De Deckerstraat 20A
De folder met het programma van alle activiteiten die tijdens de Makercity plaatsvinden in het Ondernemershuis kan je hier downloaden (pdf). Meer informatie op de website van Makercity (www.makercity.be) en Handmade in Brugge (www.handmadeinbrugge.be)

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...