contact
MyEtwie
In de kijker

Over Philips, tegelpanelen en jenevererfgoed: drie interessante expo's in Hasselt

Gepubliceerd op 15/02/2017
epicorda

In Hasselt openden de voorbije weken maar liefst drie interessante tentoonstellingen de deuren. In het Stadsmus wordt gefocust op de redding van een tegelpaneel van de Hasseltse keramiekfabriek, het Jenevermuseum toont welk jenevererfgoed de Hasselaren bewaren, en de originele expo EPICORDA brengt de innovatieve geschiedenis van Philips Hasselt en Apple in kaart.

Blankenbergse Irissen

In 2007 redden het Stadsmus en de Verzamelaarsunie Hasseltse Keramiek een tegelpaneel met bloemendecor, dat deel uitmaakte van de gevelbekleding van een Blankenbergs hotel. Het tableau is intussen volledig gerestaureerd. De redding is een mooi voorbeeld van erfgoedzorg en samenwerking. Naast het tegelpaneel toont het museum enkele andere aanwinsten. Zo ontdekte het museum recent een map met 19 documenten over de Hasseltse keramiekfabriek bij een Brusselse tegelverzamelaar.
www.hetstadsmus.be

Iedereen Jeneverbaron

De grote stokerijen mogen dan uit het Hasseltse stadsbeeld verdwenen zijn; de sporen ervan zijn gebleven… Bij Hasselaren die er zelf werkten of die jenever verkochten. Bij (overleden) familieleden die er verhalen, documenten, foto’s, recepten of voorwerpen over doorgaven. Bij Hasselaren die de jenevertraditie nieuw leven inblazen met nieuwe producten of activiteiten. In oude stokerijen die na hun herbestemming trots hun verleden tonen. De expo ‘Iedereen Jeneverbaron. Hasselaren en hun jenevererfgoed’ toont je wat Hasselaren en het Jenevermuseum sámen bewaren.
www.jenevermuseum.be

EPICORDA

Philips Hasselt ontwikkelde onder meer de cassette(speler) en cassetterecorder: innovaties die de weg bereiden voor andere producten zoals het electronische Philicorda-orgel. Het ontketende ook een digitale revolutie met de introductie van de CD. De tentoonstelling EPICORDA brengt de innovatieve geschiedenis van Philips Hasselt in kaart en laat deze epische innovaties in dialoog gaan met Apple-producten uit de privéverzameling van ondernemer Peter Hinssen. De expo loopt tot 6 mei op de Corda Campus, het epicenter voor innovatie waar het ook voor Philips Hasselt ooit allemaal begon.
www.epicorda.be


Verwante gemeentes

Google Maps laden ...