contact
MyEtwie
In de kijker

Programma inspiratiedag Ambacht+Innovatie

Gepubliceerd op 14/05/2013

Op vrijdag 21 juni vindt in Brugge een inspiratiedag plaats over ‘ambachten en innovatie’. Een boeiend programma toont hoe een huwelijk tussen ambachten en innovatieve materialen en technieken mogelijk is. Uiterst inspirerend voor wie op zoek is naar nieuwe perspectieven voor traditionele vaardigheden of productinnovatie! Het volledige programma van de inspiratiedag is nu beschikbaar.

Inschrijven kan tot 19 juni. inspiratiedag_ambacht_innovatie

Programma

9u30 Onthaal
10u-10u10
Verwelkoming door Concertgebouw Brugge en tapis plein vzw
10u10-11u
Keynote: Open Design en ambachten door Thomas Lommée
We ‘sharen’ in onze genetwerkte wereld dat het een lieve lust is. Maar is ‘delen’ ook het nieuwe werkwoord binnen de designsector en straks misschien ook bij ambachten?

11u-11u45
Inspiratiesessie materiaaltrends door Karen Sprengers van materiO
Benieuwd naar de nieuwste materiaaltrends? Of hoe traditionele technieken vandaag vaak inspiratiebron zijn voor materiaalinnovatie? Karen Sprengers van de materialendatabank materiO ontvouwt de verrassende mogelijkheden.

11u45-12u
Pauze
12u-12u45
Keuzesessies I

  1. L’Artisan Electronique, de keramische 3D-printer van Unfold Een eeuwenoude techniek in een nieuw kleedje: L’Artisan Electronique van Unfold en Tim Knapen is een keramische 3D-printer die het artisanale pottenbakken moeiteloos laat versmelten met digitale media.
  2. Het TextielLab Textielmuseum Tilburg uit de doeken Een museum als labo? Het Textielmuseum in Tilburg bewijst dat het kan. Het TextielLab is de creatieve proeftuin van het museum waar de nieuwste computergestuurde machines samengaan met oude technieken.
  3. De granulatietechniek heruitgevonden door David Huycke Hoe een traditionele versieringstechniek radicaal herdenken en actualiseren? Hedendaags zilverkunstenaar David Huycke voerde een artistiek doctoraatsonderzoek uit naar de transformatiemogelijkheden van granulatie.
  4. BUDA::lab (Designregio Kortrijk) licht de werking van hun FabLab toe Benieuwd naar hoe een FabLab motor kan zijn voor innovatie en de uitwisseling van kennis en skills? BUDA::lab in Kortrijk is een open atelier met computergestuurde tools zoals 3D-printers en lasercutters.

12u45-14u15 Lunch
14u15-15u Presentatie online tool DoDesign door Bert Willems van MAD-faculty
DoDesign is de ideale tool voor ontwerpers en bedrijven die willen innoveren! Via de intelligente databank kan je op zoek naar de ideale match tussen materiaal, vorm, techniek en functie.
15u-15u45
Keuzesessies II

  1. Workshop Ambachten & Ondernemingscreativiteit door Flanders DC Ambachten en innovatie vertalen naar je eigen praktijk? In deze workshop laat Flanders DC je proeven van een aantal creativiteitstechnieken en reikt je inspiratie aan om innovatief met ambachten aan de slag te gaan.
  2. Innoverend bedrijf of ontwerper uit de designsector aan het woord Hoe balanceert een bedrijf of ontwerper uit de designsector op de grens van traditioneel vakmanschap en innovatie?
  3. Flanders InShape zoomt in op User Innovation De gebruiker als innovator? Uit onderzoek blijkt dat bedrijven die user innovation gebruiken, meer nieuwe producten, processen of diensten introduceren.
  4. Panelgesprek over innovatieve ambachtelijke bouwtechnieken gemodereerd door ETWIE vzw Hoe kan een ambachtelijk restauratie- of bouwbedrijf innovatief aan de slag gaan met materiaal-, techniek-, of procesinnovatie? Dit panelgesprek met ambachtelijke bouwbedrijven en architecten zoekt het uit.
  5. Workshop Sound Factory Concertgebouw Met handen en lichaam klanken produceren met de nieuwste technieken? Het kan in de Sound Factory van het Concertgebouw. Tijdens deze luistertrip en doe-sessie ontdek je interactieve geluidskunst.

15u45–16u15Afsluitende drink en verfrissende uitsmijter

Praktisch

De inspiratiedag vindt plaats op vrijdag 21 juni 2013 in het Concertgebouw aan 't Zand in Brugge (op 10 min van Station Brugge + ondergrondse parking). Deelname kost 30 euro. Studenten betalen 15 euro. Inschrijven kan via het formulier op tapisplein.be.

Organisatie: Tapis plein i.s.m. Flanders DC, Design Vlaanderen, Flanders InShape, Designregio Kortrijk, Cultuurplatform Design, Materio, MAD-faculty, ETWIE en Concertgebouw Brugge.