contact
MyEtwie
In de kijker

Provincie Vlaams-Brabant zoekt nieuwe eigenaar voor historische ballonloods in Asse

Gepubliceerd op 10/05/2016
ballonloods_relegem

De provincie Vlaams-Brabant gaat via een openbare bevraging op zoek naar een nieuwe eigenaar voor de historische ballonloods van de voormalige luchtvaartkazerne 'Serge Eckstein', de huidige PIVO-site in Asse. De loods is een beschermd monument met een hoge industrieel-archeologische waarde.

De loods werd in 1922 gebouwd als opslagplaats en onderhoudsatelier voor luchtballonnen. De bakstenen constructie, groot genoeg om een opgeblazen luchtballon in onder te brengen, bestaat uit drie muren en één open wand om de ballon binnen te trekken. Het ging om zogenaamde 'kabelballonnen', die door middel van een stalen kabel met een tractor waren verbonden. De ‘aérostiers’ op de basis waren echte specialisten, en hun kennis en kunde werden ook ingezet voor niet-militaire doeleinden.

Na de oorlog werd de loods gebruikt voor het proefdraaien van zware compressoren en het afstellen van hun veiligheidssysteem. Deze apparaten waren nodig voor het starten van bepaalde types vliegtuigen en ze werden in de beslotenheid van de ballonloods getest omwille van de lawaaihinder en het gevaar. Later werden er kranen en heftoestellen in gestockeerd. Sinds de jaren 1970 staat de loods echter leeg.

Door die jarenlange leegstand bevindt de loods zich in een slechte toestand. Aan de restauratie hangt een prijskaartje van ca. 1,5 miljoen euro, kosten die niet subsidieerbaar zijn als de provincie eigenaar blijft. Daarom wordt de loods nu voor een symbolische euro verkocht aan een projectontwikkelaar. De nieuwe eigenaar zal instaan voor de restauratie en de duurzame herbestemming van het unieke gebouw.

Bron en foto: Provincie Vlaams-Brabant

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...