contact
MyEtwie
In de kijker

Rondleiding Instituut voor Tropische Geneeskunde

Gepubliceerd op 27/04/2022
Categorie
ITG_voorgevel_(c) ITG

In een prachtig art deco gebouw midden in de Nationalestraat in Antwerpen huist het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Heb je altijd al willen weten wat ze hier uitspoken? Dan is nu je kans, want ETWIE organiseert een rondleiding in het ITG. Het is een uitstekende manier om kennis te maken met de historiek en de werking van de instelling, en met hun wetenschappelijk erfgoed.

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde is een onderzoeksinstelling die de vooruitgang van de wetenschap en gezondheid voor iedereen bevordert. Dit doen ze door middel van innovatief onderzoek, geavanceerd onderwijs, professionele dienstverlening en capaciteitsopbouw van partnerinstellingen in het Zuiden. Het ITG werd in 1906 opgericht als 'School voor Tropenziekten' in Brussel. In 1933 verhuisde het Instituut naar het centrum van Antwerpen, waar het zich nu nog steeds bevindt. Na de dekolonisatie breidde het ITG de werking uit naar tropische ziektes en hun verwekkers op alle continenten. Nog steeds doet het instituut veel onderzoek naar deze en andere ziektes, naar preventie, naar virussen en naar interactie tussen virussen en immuunsystemen.

Programma:

 • Wanneer? Donderdag 16 juni, 13u45 - 16u30

 • Waar? Nationalestraat 155, 2000 Antwerpen

 • 13u45: samenkomst bij de ingang van het ITG: Nationalestraat 155, 2000 Antwerpen

 • 14u: start rondleiding met Nico Van Aerde

 • 16u: einde rondleiding, met koffie en napraten voor wie wil

Praktisch:

 • Er kunnen 15 personen deelnemen aan de rondleiding. Inschrijven kan onderaan deze pagina.

 • Kostprijs: €5 per persoon, gids & koffie inbegrepen

 • Het bedrag mag overgeschreven worden op het rekeningnummer BE73 0910 1974 2660 met de vermelding 'inschrijving ETWIE ITG + voornaam naam'

Hoe geraak ik daar:

Het ITG is het gemakkelijkst te bereiken met het openbaar vervoer.

 • Vanuit station Antwerpen-Centraal is het metro nr. 9 of 15 richting Linkeroever. Opstappen doe je in het metrostation 'Diamant', dat je kan bereiken via het station Antwerpen-Centraal. Afstappen doe je aan halte 'Groenplaats'. Daar neem je de uitgang 'Nationalestraat' en volg deze ongeveer 1 km tot je aan nr. 155 komt.

 • Vanuit station Antwerpen-Berchem neem je tram 4. Afstappen doe je aan halte 'Tropisch Instituut'.

Kom je toch met de auto? Dan kan je proberen om in de buurt te parkeren, maar dit is duur en vaak is er geen parkeerplaats. Of je kiest een 'Park and Ride parking. Via deze webpagina kan je het overzicht aan gratis parkings vinden, met meteen ook de tram die de verbinding met het stadscentrum geeft. Parking Linkeroever geeft meteen een verbinding met metro 9 of 15, naar de Groenplaats. Let op! Het stadscentrum van Antwerpen is een lage-emissie zone.

Nog vragen? Stuur gerust een mailtje naar lieselot@etwie.be, of bel 0478400311.

Het maximum aantal deelnemers is bereikt. Wens je op de wachtlijst te komen, stuur dan een mailtje naar info@etwie.be!
ITG_trappenhal_(c) ITG
ITG_taxidermie vliegen_(c) ITG
ITG_preparaten_(c) ITG
ITG_glaspositieven_(c) ITG

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...

 • Themanetwerk wetenschappelijk erfgoed

  Lees meer