contact
MyEtwie
In de kijker

Schep en Sintepier

Gepubliceerd op 29/10/2018
Categorie
sintepier

Vorige maand – niet toevallig op Open Monumentendag - werd de publicatie ‘Schep en Sintepier… over Paarden, Schep en Volkse Tradities en Gebruiken in de Rupelstreek’ voorgesteld. 120 aanwezigen werden verrast met sfeerbeelden uit de publicatie, zorgvuldig uitgekozen en toegelicht dor Vic Van Dyck die de publicatie in opdracht van Erfgoed Rupelstreek samenstelde.

De publicatie inventariseert en beschrijft de sociale gebruiken, tradities en praktijken die ontstonden in de kantlijn van het industriële verhaal van de Rupelstreek, waar steenbakkerijen toen de dominante industrie vormden. In de marge van die eeuwenoude industriële activiteit van het pannen-, tegel- en steenbakken groeiden jaarlijks terugkerende gewoonten, zoals het feest van Sintepier. Ook minder opvallende gebruiken krijgen overigens een plaats in de publicatie.

Tegelijkertijd wordt van de gelegenheid ook gebruik gemaakt om het lastdier bij uitstek, het paard, onder de loep te nemen. Het paard was op allerlei vlakken betrokken bij het dagelijkse leven. Het bezit ervan was absoluut niet voor iedereen weggelegd. Militaire leiders en edellieden konden niet zonder, maar ook grote herenboeren, rijke steenbakkers en bemiddelde ondernemers bezaten werk- en rijpaarden voor werk én ontspanning. Na de zware staat van dienst belandde het paard vaak in de kookpot. Zo is ook ‘schep’, stoofvlees gemaakt van paardenvlees, nog steeds een traditioneel gerecht in de Rupelstreek.

Als bron voor de publicatie werd voornamelijk beroep gedaan op diverse publicaties en archieven van geschied- en heemkundige kringen uit de streek, maar ook het wereldwijde web werd natuurlijk geraadpleegd. De publicatie werd gerealiseerd met de gegevens die tijdens de redactiefase aanwezig waren. Toekomstig onderzoek kan mogelijk nog nieuwe en tot nog toe onbekende zaken of inzichten opleveren.

De publicatie over schep en Sinterpier kan via mail besteld worden bij Marc Vergauwen, projectmedeweker van Erfgoed Rupelstreek, voor slechts 5 euro (excl. verzendkost van 3,15 euro).