contact
MyEtwie
In de kijker

Sluiting Renault Vilvoorde wordt herdacht

Gepubliceerd op 08/02/2017
renault_herdenking

Van 24 tot 27 februari wordt in Vilvoorde een herdenkingsweekend georganiseerd rond de sluiting van de Renault-fabriek, precies 20 jaar geleden. Op het programma staat onder meer een tentoonstelling in de oude fabrieksgebouwen van Renault.

Op 27 februari 1997 kondigde de directie van autoproducent Renault abrupt de sluiting aan van de fabriek in Vilvoorde. Meer dan 3000 mensen verloren hierdoor hun werk. Een drastische herstructurering op zo’n grote schaal was ongezien in België, met een maandenlange bezetting, betogingen en onderhandelingen tot gevolg. Na vijf maanden werd er een sociaal akkoord bereikt en één jaar na de sluiting ging de wet-Renault van kracht.

In het weekend van 25 en 26 februari kan het grote publiek een tentoonstelling bezoeken in de oude fabrieksgebouwen van de Renault-vestiging aan de Schaarbeeklei. Deze tentoonstelling zal focussen op de geschiedenis van Renault Vilvoorde, het leven rond de fabriek en de onverwachte sluiting. Ook het conflict, de afbouw en de gevolgen van de sluiting zullen aan bod komen. Op maandag 27 februari houdt ABVV Metaal Vlaams-Brabant een herdenkingsmoment. Ze brengen een bezoek aan de oude fabrieksgebouwen en houden halt bij het kunstwerk ‘De Vuist’ van beeldhouwer Rik Poot, dat symbool staat voor voor de sociale actie na de sluiting van de Renault-vestiging.

"Het Renault-drama is tot op vandaag nog voelbaar bij heel wat voormalige werknemers en hun gezinnen," benadrukt burgemeester Hans Bonte. "Anderzijds blijft de sociale strijd tegen de sluiting een mijlpaal in de Belgische en Europese sociale geschiedenis."

Meer info: www.vilvoorde.be

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...