contact
MyEtwie
In de kijker

Soirée Lamot: bedrijvig erfgoed in Mechelen

Gepubliceerd op 04/08/2015
soireelamot_bedrijvigerfgoed

Op donderdag 10 september gaat in het Erfgoedcentrum Lamot in Mechelen, de thuisbasis van ETWIE, een nieuwe reeks Soirée Lamot-lezingen van start. Met de reeks 'Bedrijvig Erfgoed' sluit Soirée Lamot aan bij het Europees jaar van het Industrieel en Technisch Erfgoed.

10 september: Torenuurwerken & Beiaarden Michiels. Een familiebedrijf tussen wijzers en klokken.
In 1860 bedachten de gebroeders Louis en Edward Michiels het “machientje”, een toestel dat torenuurwerken synchroon laat lopen met een moederuurwerk met behulp van elektriciteit. 155 jaar later is het machientje nog steeds operationeel in de St.-Romboutstoren én compatibel met hedendaagse elektronische sturingen. Luc Michiels bespreekt de historiek van zijn familie van torenuurwerkbouwers en klokkengieters. Aansluitend bij de lezing is er een bezoek aan het atelier van de familie Michiels.

24 september: De Centrale Werkplaats Mechelen: springlevend spoorwegerfgoed.
In 1835 kreeg Mechelen De Mijlpaal als centraal punt van het spoorwegnet. Het startsignaal voor de groei en bloei van Het Arsenaal was gegeven. Tony Van den Berghen en Paul van Aelst brachten het rijke verleden van de Centrale Werkplaats in kaart en maken een virtuele wandeling door de huidige herstelateliers voor rollend materieel. Zo belichten ze de sociaal-economische rol van de grootste NMBS-werkplaats van België voor de 'stad aan het spoor'.

8 oktober: Acht eeuwen steenbakken langs de rechteroever van de Rupel.
Steenbakkerijen hebben een grote impact op het landschap. Eens de bedrijvigheid stopt, laten ze evenwel weinig monumentale overblijfselen na. Van de wellicht oudste industriële activiteit uit onze gewesten resten vandaag nog slechts vage sporen. Paul De Niel en Luc Verbeeck schetsen het verhaal van baksteen, tegels en pannen maken in de Rupelstreek en belichten de initiatieven om een cultureel-toeristische werking rond het industrieel-archeologische erfgoed te ontwikkelen.

22 oktober: Le Soleil, Marie Thumas & co. Conservenindustrie en groenteteelt in het Mechelse.
De streek tussen Mechelen, Heist-op-den-Berg en Leuven ontpopte zich in de late 19de eeuw tot een van de belangrijkste tuinbouwregio’s in België. Op grote schaal werden er aardappelen, kolen, erwtjes en meer verfijnde groenten als witloof en asperges geteeld. Parallel daarmee ontstonden dynamische conservenfabrieken als Le Semeur en Le Soleil in Mechelen, La Corbeille in Wespelaar en natuurlijk Marie Thumas in Leuven. Yves Segers belicht de bewogen geschiedenis van de conservenindustrie, de ontwikkelingen in de tuinbouwsector en de evoluerende eetgewoonten.

Meer info: www.erfgoedcelmechelen.be

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...