contact
MyEtwie
In de kijker

Soirée Lamot in de ban van Dodoens

Gepubliceerd op 05/02/2017
dodoens

Op donderdag 9 februari gaat in het Erfgoedcentrum Lamot in Mechelen, de thuisbasis van ETWIE, een nieuwe reeks Soirée Lamot-lezingen van start. Dit keer staat de Mechelse plantkundige en arts Rembert Dodoens centraal. 500 jaar na zijn geboorte verkennen vier sprekers zijn betekenis voor de wereld waarin hij leefde, zijn functie als stadsgeneesheer en zijn kennis van zeldzame ziekten.

9 februari: Rembert Dodoens en zijn tijd
Het leven en werk van Ddoens zijn emblematisch voor de omstandigheden waarin wetenschap werd beoefend tijdens de Renaissance. Na een inleiding over de geschiedenis van de Europese wetenschap, zoomt Steven Vanden Broecke in op de politieke, sociale, religieuze en intellectuele context waarin Dodoens opereerde. Hij onderzoekt de impact van het Renaissance-humanisme, de visies op de maatschappelijke rol van wetenschap en de verschillende plaatsen waar wetenschap bedreven werd.

23 februari: Zeldzame ziekten in de 16de eeuw
Het Cruydeboeck (1554) mag dan Dodoens’ meest bekende publicatie zijn, Medicinalium Observationum Exempla Rara, Recognita et Aucta uit 1581 was even baanbrekend. Dit vermoedelijk eerste boek over zeldzame ziekten berustte op onderzoek van verschillende vooraanstaande wetenschappers. Hoe stelden artsen in de 16de eeuw de diagnose van deze ziekten en welke behandelingen kenden ze? En hoe zit dat in de 21ste eeuw? Marc Dooms vertelt er alles over.

9 maart: Christophe Plantin, uitgever van Dodoens' botanische werken
Dodoens publiceerde zijn eerste botanische werken bij de Antwerpse drukker Jan vander Loe en vanaf 1566 bij Christophe Plantin. Na Dodoens’ overlijden bleven de Plantijnse uitgeverijen zijn kruidboek uitgeven. Wie maakte de talrijke illustraties en hoelang duurde het voor zo’n omvangrijk kruidboek gedrukt was? Welke overeenkomsten sloten de drukkerijen in Antwerpen en Leiden onderling? In welke landen hadden Dodoens’ boeken succes en wie waren de kopers? Dirk Imhof geeft je de antwoorden.

23 maart: Medecijns vander Stadt. Stadsgeneesheren in 16de-eeuws Mechelen
In de 14de eeuw werd het ambt van stadsgeneesheer geïntroduceerd in Mechelen. Verkozen door het stadsbestuur, stond deze gediplomeerde arts aan de top van de stedelijke medische hiërarchie. Tijdens de 16de eeuw bracht Mechelen enkele van de grootste geneeskundigen uit de geschiedenis voort. Geleerden als Dodoens maakten deel uit van een internationaal netwerk van intellectuelen en humanisten. Koen Vermeulen bespreekt de centrale rol van de stadsgeneesheren in Mechelen.

Meer info: muse.mechelen.be

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...