contact
MyEtwie
In de kijker

Sporen in de Tijd: reizende tentoonstelling

Gepubliceerd op 13/04/2014
sporenindetijd

In Sint-Goriks-Oudenhove (Zottegem) opende dit weekend de reizende tentoonstelling 'Sporen in de Tijd'. Ze brengt het verhaal van een verdwenen spoorweg die verder leeft als fiets- en wandelpad, als ijzeren weg door het geheugen.

Zottegem en Ronse werden in 1883 met elkaar verbonden door de spoorlijnen 82 en 87. Elke dag bracht de trein honderden mijnwerkers uit Zuid-Oost-Vlaanderen naar de mijnen van de Borinage. Tot 1963, toen de lijn werd afgeschaft. De sporen werden uitgebroken, maar de bedding bleef behouden en werd omgevormd tot een fiets- en wandelpad. Het geheel wordt beheerd als wegbermreservaat. Het Mijnwerkerspad is intussen een begrip geworden. Het vormt tegelijk een rode draad tussen Zottegem, Zwalm, Brakel, Flobecq, Ellezelles en Ronse.

De tentoonstelling, een initiatief van Trage Wegen vzw, focust aan de hand van tekst, beeld en objecten op drie thema's: het spoor en de treinen, de mijnwerkers, en de natuur en het landschap. Dit wordt aangevuld met getuigenissen van mensen die een speciale band hebben met het Mijnwerkerspad: bewoners, landbouwers, voormalige mijnwerkers... In een participatiehoek kan de bezoeker ook zijn eigen getuigenis achterlaten of laten registreren.

Tot en met Erfgoeddag staat de expo opgesteld in het ontmoetingscentrum van Sint-Goriks-Oudenhove. Daarna reist ze door naar onder meer Zwalm, Brakel en Ronse (zie overzicht). In het kader van de expo worden ook heel wat activiteiten georganiseerd op en rond het Mijnwerkerspad (zie kalender).

www.sporenindetijd.be