contact
MyEtwie
In de kijker

Stages en cursussen in het MOT

Gepubliceerd op 03/03/2013
bakoven

De volgende maanden staan in het Museum voor de Oudere Technieken (MOT) in Grimbergen weer een aantal interessante stages en cursussen op het programma. Zelf je bakoven bouwen, leren werken met de zeis of het ijzer smeden terwijl het heet is? Het kan allemaal in het MOT!

Bouw zelf je oven (17-19 juni)

Houd je ook van de geur van brood, vers gebakken in een met hout gestookte bakoven? Altijd al gedroomd van zo’n oven in de tuin om brood of pizza te bakken? Dan is de stage 'Bouw zelf je oven' iets voor jou. Sinds 2005 organiseert het MOT die driedaagse stage om de twee jaar. De deelnemers krijgen eerst een volledige uitleg over de bouw van een oven. Vervolgens gaan ze onder toeziend oog van een ervaren ovenbouwer stap voor stap zelf aan de slag. De verschillende bouwstadia van ovenvloer, ovengewelf en ovenmond worden uitgelegd en in de praktijk omgezet. Op de laatste dag wordt een oven warm gestookt en brood gebakken. Na de stage kunnen de deelnemers thuis zelf aan de slag.

Werken met de zeis (27 april)

De zeis lijkt in het tijdperk van de bosmaaier misschien wat ouderwets en nodeloos vermoeiend. Toch heeft dit werktuig heel wat voordelen voor wie er mee om weet te gaan. Een zeis maakt geen lawaai en is niet vervuilend. Bovendien heb je ook minder kans op wegslingerende steentjes of beschadiging van planten. Volgens de ervaren lesgever is werken met de zeis zelfs heel aangenaam voor lichaam én geest! Tijdens deze ééndaagse cursus wordt ingegaan op de afstelling, het haren en wetten van de zeis en wordt de juiste beweging aangeleerd. Theorie én praktijk wisselen elkaar voortdurend af.

Het Atelier Smeden in een nieuw jasje

Het Atelier Smeden is een activiteit voor scholen. Het atelier duurt een halve dag en vindt plaats in de smidse van het MOT aan het Guldendal. Vanaf april 2013 wordt het atelier in een nieuw jasje gestoken. De smid krijgt versterking van een educatief medewerker. Dit geeft de organisatoren de kans om de klas in kleinere groepjes te verdelen. Alle leerlingen kunnen het gloeiende ijzer smeden terwijl de klasgenoten dieper ingaan op de eigenschappen van ijzer, de taken van de dorpssmid en het nodige gereedschap.

www.mot.be

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...