contact
MyEtwie
In de kijker

Studiebezoek Alsemberg & Halle op 23 augustus

Gepubliceerd op 17/06/2014
herisem_zw

Op zaterdag 23 augustus organiseert ETWIE, in samenwerking met het MIAT, een inspirerend studiebezoek aan Alsemberg en Halle, met aandacht voor de uitdagingen rond de ontsluiting en valorisatie van industrieel erfgoed in situ.

De dag is een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met de activiteiten op en rond de unieke industriële site van de voormalige Papiermolen Herisem / Kartonfabriek Winderickx in Alsemberg. In Halle krijg je een exclusief voorproefje van de pas gerestaureerde Mouterij Van Roye, die binnenkort een nieuwe bestemming krijgt als historisch huis ’Den Ast’.

Deze activiteit is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in industrieel erfgoed en op zoek is naar inspiratie om hiermee actief aan de slag te gaan.

Programma

10.00u Ontvangst met koffie (Herisemmolen, Alsemberg)

10.30u Rondleiding Herisemmolen
Dit industriële complex, gegroeid uit een 16de-eeuwse papiermolen, is een van de best bewaarde voorbeelden van de papier- en kartonnijverheid in Vlaams- Brabant. Je leert er hoe het oude ambacht van papierscheppen in België werd beoefend en hoe dit ambacht uitgroeide tot een industrie. De machines waarmee het eerste mechanische karton geproduceerd werd, staan nog steeds opgesteld zoals ze werden achtergelaten bij de sluiting van de fabriek in 1940.

12.00u Lunch (De Smidse)

13.30u Verplaatsing naar Halle

14.00u Rondleiding Mouterij Van Roye
De beschermde mouterij Van Roye wordt momenteel gerestaureerd en herbestemd tot historisch huis ‘Den Ast’. Binnenkort nemen onder meer het stadsarchief en het streekmuseum hun intrek in het gebouw. Archivaris Sara Vande Populiere en haar collega’s lichten alvast een tipje van de plannen voor de invulling het gebouw, opgevat als industrieel belevingsparcours.

16.00u Panelgesprek ‘Uitdagingen voor de valorisatie van industriële sites’ (De Mouterij)
Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor de bezochte sites in Alsemberg en Halle, en hoe kunnen we deze uitdagingen als erfgoedwerkers aanpakken? Hoe gaan we ook in de rest van Vlaanderen innovatief aan de slag met de (inhoudelijke en toeristische) valorisatie van industrieel erfgoed? Welke rol kan het roerend en immaterieel erfgoed hierbij spelen? Panelleden (onder voorbehoud): Sara Vande Populiere (META Halle), Philippe Winderickx (Herisemmolen), Pieter Neirinckx (MIAT Gent), Marieke Debaerdemaeker (Toerisme Vlaanderen).

16.30u Napraten bij een drankje

17.30u Einde

Praktisch

Deelname aan deze excursie kost 25 euro per persoon (inclusief lunch). Kortingstarief voor studenten en werklozen: 20 euro. Inschrijven kan tot 15 augustus via info@etwie.be of op het nummer 015/27.23.34. Het aantal deelnemers is beperkt tot 40. De betaling dient te gebeuren op het rekeningnummer BE84 9730 2909 2859 van ETWIE vzw (BIC: ARSPBE22).

De verplaatsing naar Alsemberg en Halle gebeurt met eigen vervoer. Deelnemers die met de trein komen, kunnen opgehaald worden aan het station van Halle. Indien je van deze mogelijkheid gebruik wenst te maken, meld dit dan graag even bij je inschrijving.

Samenkomst is voorzien om 10u in de Herisemmolen (Fabriekstraat 20, 1652 Alsemberg).

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...