contact
MyEtwie
In de kijker

Studiebezoek Izegem op 9 augustus: Uitdagingen voor technische collecties

Gepubliceerd op 19/06/2013
borsteltrekster2

Op vrijdag 9 augustus 2013 organiseert ETWIE, i.s.m. het MOT Grimbergen, het Openluchtmuseum Bokrijk en de Stedelijke Izegemse Musea, een inspirerend studiebezoek aan Izegem. Tijdens deze dag zal vooral aandacht zijn voor de uitdagingen rond het beheer van technische collecties.

De dag is een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met de collecties rond borstel- en schoeiselnijverheid van de Stedelijke Izegemse Musea, en met het recent geopende privémuseum Vangroenweghe, dat focust op houtbewerking en schrijnwerkerij. Je krijgt ook een voorproefje van het nieuwe bezoekerscentrum in de voormalige schoenenfabriek Eperon d’Or. De activiteit is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in technisch erfgoed, en op zoek is naar inspiratie om hierrond actief aan de slag te gaan.

Programma

9.30u Ontvangst met koffie (Borstelmuseum)
10.00u Introductie
Welkomstwoord en korte toelichting over de technische collecties van de Stedelijke Musea Izegem door conservator Hilde Colpaert.

10.30u Museumbezoek 1
Museumbezoek naar keuze: Borstelmuseum / Schoeiselmuseum / Privémuseum houtbewerking Vangroenweghe

12.00u Lunch (Resto Royal)

13.30u Museumbezoek 2
Museumbezoek naar keuze: Borstelmuseum / Schoeiselmuseum / Privémuseum houtbewerking Vangroenweghe

15.00u
Bezoek werf Eperon d’Or
De beschermde schoenfabriek Eperon d'Or wordt momenteel gerestaureerd en herbestemd tot nationaal schoen- en borstelmuseum, inclusief een ruimte voor het streekbezoekerscentrum en een tentoonstellingsruimte. Conservator Hilde Colpaert licht alvast een tipje van de sluier.
16.00u Panelgesprek ‘Uitdagingen voor technische collecties’ (Borstelmuseum)
Welke inspiratie kunnen we uit de technische collecties in Izegem halen? Hoe gaan we ook in de rest van Vlaanderen innovatief aan de slag met het roerend en immaterieel technisch erfgoed? Panelleden (onder voorbehoud): Hilde Colpaert (conservator Stedelijke Musea Izegem), Steven De Waele (het MOT Grimbergen), Raf Schepers (Openluchtmuseum Bokrijk).

17.00u
Napraten bij een drankje
18.00u Einde

Praktisch

Deelname aan deze excursie kost 20 euro per persoon (inclusief lunch). Inschrijven kan tot 4 augustus via info@etwie.be op het nummer 015/27.23.34. Het aantal deelnemers is beperkt tot 40. Deelnemers kunnen twee van de drie musea bezoeken; gelieve bij uw inschrijving uw voorkeur voor twee musea aan te geven. De verplaatsing naar Izegem gebeurt met eigen vervoer. Izegem is ook gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.

Download de volledige aankondiging (pdf) izegem_partners

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...