Studiedag gevaarlijk erfgoed op 28 maart

Op woensdag 28 maart vindt in het MIAT in Gent de studiedag plaats over gevaarlijk erfgoed. Gevaarlijk erfgoed kan vele gedaantes aannemen. In deze studiedag leggen we de focus op erfgoed dat gevaarlijk is vanwege de stralingen die het vrijgeeft, toxische stoffen en asbesthoudend materiaal.
U krijgt inzicht in de mogelijke gevaren bij erfgoedcollecties, hoe u deze gevaren kan herkennen, welke preventieve maatregelen best ondernomen worden voor de eigen veiligheid maar ook voor derden. Niet alleen museale collecties, maar ook wetenschappelijke en studiecollecties komen aan bod. De laatste aanpassingen omtrent regelgeving worden toegelicht. Nog een bijzonder aandachtspunt is de vraag wat u zelf kan doen of wat u toch beter kan laten doen door een externe firma.
In de voormiddag zijn er een aantal plenaire sessies. We linken de theorie aan de praktijk via cases. In de namiddag geven we diverse workshops waarbij u ook de kans krijgt om de theorie toe te passen in de praktijk: o.a. het maken van een containment (quarantainetent opstellen, werken met sassen), het juiste beschermingsmiddel uitkiezen en zoveel meer.
Deze studiedag is gericht op iedereen die in contact komt met een collectie en zich wil beschermen tegen erfgoed dat gevaarlijk is voor onze eigen gezondheid. Het is een samenwerking tussen het MIAT, ETWIE en FARO.
Programma
9.00 uur: Ontvangst en koffie
9.30 uur: Kennismaking, inleiding studiedag
9.40 uur: Radioactief Erfgoed: dichterbij dan je denkt!
- Case: Pieter Neirinckx, MIAT
- Theorie en regelgeving: Geert Bierman, FANC
10.30 uur: ErfGOED of ErfSLECHT: zijn er gezondheidsrisicoÂ’s gekoppeld aan ons erfgoed?
- Toxicologie: Christophe Stove, UGent
11.20 uur: Koffie / thee
11.40 uur: Historisch theaterdecors, van zwerfgoed, over gevaarlijk goed tot toperfgoed
- Case: Tijs De Schacht, erfgoed zuidwest
- Asbest
- Theorie en regelgeving: Peter Loockx, Kiwa Oesterbaai
12.30 uur: Lunch
13.40 uur: Introductie drie workshops
14.00 uur:
- Maken van een quarantaineruimte: hoe, wat en waarmee? Greet De Saedeleer, Helicon Conservation Support
- Van arsenicum tot zaagmeel – is dan niets veilig? Dominick Verschelde, UGent
- Eigen veiligheid en soort besmetting. Welke keuzes? Jaap van der Burg, Helicon Conservation Support
16.00 uur: Receptie
De studiedag vindt plaats op woensdag 28 maart in het MIAT (Minnemeers 10, 9000 Gent). Deelname aan de studiedag kost 30 euro. Meer informatie en inschrijven: https://faro.be/kalender/gevaarlijk-erfgoed.