contact
MyEtwie
In de kijker

Studiedag 'In klank en beeld' op 16 september

Gepubliceerd op 30/06/2014
inklankenbeeld2

Documenteren van immaterieel erfgoed brengt een reeks nieuwe vragen en uitdagingen binnen in de erfgoedpraktijk. Want hoe documenteer je erfgoed dat leeft in de hoofden, handen en handelingen van mensen? Een proces dat vraagt om een participatieve en dynamische – vaak audiovisuele – aanpak. Op 16 september kun je hierrond inspiratie opdoen op de studiedag 'In klank en beeld' in Mechelen.

Op het programma van de studiedag staan lezingen en gesprekken waarin bruggen geslagen worden tussen onderzoek (visuele antropologie en mondelinge geschiedenis) en erfgoedpraktijk (documentatie- , archief- en immaterieel erfgoedwereld). Begrippen en concepten als immaterieel erfgoed, niet-tastbaar erfgoed, mondelinge geschiedenis en mondelinge bronnen worden scherp gesteld, met o.a. bijdragen van antropoloog Dr. Wim van Zanten (NL), Wim Viaene, Dr. Berber Bevernage en diverse sprekers uit de erfgoedpraktijk in Vlaanderen. Dit alles wordt aangevuld met inspirerende cases en workshops voor het participatief audiovisueel documenteren van immaterieel erfgoed, met bijdragen uit o.a. Zuid-Afrika (Dr. Harriet Deacon), Canada (Dale Jarvis), Zweden (Petra Bauer) en Vlaanderen.

Je vindt het volledige programma van de studiedag en een inschrijvingsformulier op erfgoedland.be.

Deze studiedag wordt georganiseerd door E-land en tapis plein, met medewerking van het MAS en het ICE-trekkersnetwerk in Vlaanderen (Resonant, Het Firmament, LECA, CAG, ETWIE, tapis plein en FARO).