contact
MyEtwie
In de kijker

'Techniek in Nederland in de twintigste eeuw' online

Gepubliceerd op 09/11/2016
techniekinnederland2

De zevendelige reeks 'Techniek in Nederland in de twintigste eeuw' is sinds kort integraal beschikbaar op de website van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren. Dit Nederlandse standaardwerk, dat de wisselwerking tussen maatschappelijke en technische ontwikkelingen in de 20ste eeuw behandelt, werd samengesteld door de Stichting Historie der Techniek (SHT).

Tussen 1994 en 2003 werkte de SHT aan het onderzoeks- en publicatieprogramma 'Techniek in Nederland in de twintigste eeuw (TIN-20)'. Een zevendelige serie overzichtswerken vormde de bekroning van dit project. In de reeks worden de ontwikkelingen binnen waterstaat, landbouw, stad, transport, massamedia en medische techniek beschreven en in hun sociale context geplaatst. Techniek schiep in de 20ste eeuw nieuwe kansen en mogelijkheden, maar ze verstoorde ook maatschappelijke processen en natuurlijke evenwichten. Deze serie maakte in zeven delen de balans op van de modernisering:

Deel 1: Waterstaat, kantoor en informatietechnologie
Deel 2: Delfstoffenwinning, energie en chemie
Deel 3: Landbouw en voeding
Deel 4: Huishouden en medische techniek
Deel 5: Transport en communicatie
Deel 6: Stad, bouw en industriƫle productie
Deel 7: Techniek en modernisering, balans ven de 20e eeuw

Om deze delen digitaal te raadplegen, surf je naar www.dbnl.org.

Eerder was ook al de zesdelige reeks 'Geschiedenis van de techniek in Nederland. De wording van een moderne samenleving 1800-1890 (TIN-19)' online beschikbaar gemaakt.