Telefooncellen leven verder in virtueel museum

Twee jaar geleden verdwenen de laatste telefooncellen uit het Belgische straatbeeld. Door middel van een virtueel museum op www.telefooncellen.be houdt liefhebber Wim Geukens de herinnering aan dit interessante hoofdstuk in de telefoniegeschiedenis levend. Geukens is al sinds zijn kinderjaren gefascineerd door telefooncellen, en hij verzamelt alles wat met het onderwerp te maken heeft. Op zijn website stelt hij zijn kennis en materiaal nu ook ter beschikking van het grote publiek.
In 1932 installeerde de Regie voor Telegraaf en Telefoon (RTT) de eerste openbare telefooncellen in de publieke zalen van haar kantoren in Brussel, Gent, Antwerpen en Luik. Met de invoering van de 'Telecard' in 1977 had ons land een wereldprimeur. Bellen in een telefooncel kon voortaan ook zonder kleingeld. Het aantal telefooncellen zou stijgen tot het einde van de 20ste eeuw, maar de doorbraak van de GSM zorgde daarna voor een sterke daling. In 2013 werd de wettelijke verplichting opgeheven om telefooncellen uit te baten. Belgacom besliste toen om alle overblijvende telefooncellen weg te nemen.
De website www.telefooncellen.be - die nog volop in ontwikkeling is - geeft een overzicht van de verschillende types telefooncellen, de telefoontoestellen, en de pancartes met gebruiksaanwijzingen. Je vindt er ook technische uitleg over de beheer- of managementsystemen achter de telefoonceltoestellen. Interessant is ook een overzicht van enkele winnaars van de wedstrijd die gelanceerd werd bij het wegnemen van de laatste telefooncellen in 2015. Via deze wedstrijd stelde Belgacom toen 30 cellen ter beschikking aan mensen die een origineel voorstel indienden voor een nieuwe bestemming.
Ten slotte bevat de website enkele filmfragmenten, zoals deze BRT-reportage uit 1982 waarin Jan Van Rompaey op zoek ging naar een verklaring voor de hoge graad van defecten bij de telefooncellen.