contact
MyEtwie
In de kijker

Thor Central: gerestaureerd hoofdgebouw mijnsite Waterschei opent dit weekend de deuren

Gepubliceerd op 11/09/2017
thorcentral_opening

Na een grondige restauratie opent het hoofdgebouw van de voormalige steenkoolmijn van Waterschei (Genk) zijn deuren opnieuw voor het grote publiek. Tijdens een feestelijk openingsweekend op 16-17 september kunnen alle geïnteresseerden kennismaken met 'Thor Central'. Onder die naam krijgt het gebouw een nieuwe bestemming als culinaire hotspot, stedelijke ontmoetingsplek én businesscentrum.

De mijn van Waterschei was een van de zeven mijnen van het Kempens steenkoolbekken. In 1906 werd de concessie tot uitbating verleend, en in 1924 werd in Waterschei voor het eerst steenkool gedolven. De bovengrondse mijngebouwen, waaronder het opvallende hoofdgebouw met uurwerktoren, werden opgetrokken in betonskeletbouw. Precies 30 jaar geleden, op 10 september 1987, werd de mijn gesloten.

Tijdens het openingsweekend kan je het hoofdgebouw vrij bezoeken, maar er zijn ook gidsen aanwezig die je alles vertellen over de geschiedenis van het gebouw. Heb je bijvoorbeeld altijd al willen weten hoe je energie uit steenkool haalt? Of waarom de mijnwerkers in Waterschei melk moesten drinken als ze uit de grond kwamen? De gidsen combineren straffe mijnanekdotes met boeiende weetjes over energie. Tussendoor geniet je van een hapje en een drankje bij de statige trappen van de Sint-Barbarazaal.

Je vindt het volledige programma van het openingsweekend op www.thorpark.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...