contact
MyEtwie
In de kijker

TICCIH-congres 2015: call for papers

Gepubliceerd op 31/03/2014
Categorie
ticcih15_banner2

Van 6 tot 11 september 2015 zal het 16de wereldcongres van TICCIH plaatsvinden in Rijsel (Frankrijk). Onder de titel ‘Industrial Heritage in the Twenty-First Century, New Challenges’ wil TICCIH een wereldwijd overzicht bieden van de huidige stand van het industrieel erfgoed. Recent werd een 'call for papers' gelanceerd voor het congres. Voorstellen kunnen nog tot 23 juni ingediend worden.

De benadering van het industrieel erfgoed geraakte de voorbije jaren wereldwijd in een snelle evolutie. De bijdrage van het industrieel erfgoed aan ons begrip van het verleden, de manier waarop het wordt benaderd door wetenschappelijk onderzoek, de plaats van het industrieel erfgoed in de evolutie van de samenleving en het landschap... al deze aspecten zijn getuige van belangrijke veranderingen.

Het TICCIH-congres wil laten zien hoe industrieel erfgoed een hedendaagse bijdrage kan leveren aan duurzame ontwikkeling, stedelijke regeneratie, lokale economie , cultuur en onderwijs. We willen dit erfgoed bewaren, omdat het iets betekent voor ons en we deze betekenis willen doorgeven aan toekomstige generaties. Maar wat precies betekent het industrieel erfgoed voor de samenleving van vandaag? Welk belang hecht de samenleving aan industrieel erfgoed? Welke invloed kan industrieel erfgoed hebben op de manier waarop de samenleving zich ontwikkelt?

De regio van Rijsel is een van de belangrijkste industriële gebieden in Frankrijk, met een enorme diversiteit aan economische activiteiten. Het mijnbekken van Nord-Pas-de-Calais werd bovendien recent ingeschreven op de lijst van het UNESCO-werelderfgoed. Het gebied vormt een mooie illustratie van de de principes van TICCIH, zoals vastgelegd in het Nizhny Tagil Charter. Voor de lokale gemeenschap is de erkenning van de uitzonderlijke universele waarde van het landschap van enorme betekenis. Het onderstreept het belang van haar identiteit, haar cultuur en haar veerkracht.

Het beheer van het industrieel erfgoed binnen de context van het landschap en de identificatie van nieuwe spelers op het gebied van industrieel erfgoed zijn twee belangrijke invalshoeken van het het TICCIH-congres. De programmacommissie zal speciale aandacht besteden aan voorstellen voor papers die focussen op nieuwe erfgoedpraktijken die betrekking hebben op het landschap of de verenigingen. Ook andere onderwerpen kunnen echter aan bod komen op het congres. Postersessies ten slotte zullen toelaten om recent voltooide of nog lopende initiatieven voor te stellen.

Geïnteresseerden kunnen de volledige call for papers (pdf) downloaden. Voorstellen voor papers kunnen nog tot 23 juni 2014 ingediend worden via de congreswebsite ticcih-2015.sciencesconf.org.