contact
MyEtwie
In de kijker

Tientallen Britse ambachten met uitsterven bedreigd

Gepubliceerd op 03/05/2017
radcliffe_redlist2

Heel wat traditionele ambachten in het Verenigd Koninkrijk zijn met uitsterven bedreigd. Dat blijkt uit de 'Radcliffe Red List of Endangered Crafts', die vandaag door de Heritage Crafts Association (HCA) werd voorgesteld. De organisatie pleit dan ook voor meer steun en erkenning voor dit immaterieel erfgoed.

De voorbije twee jaar voerde de HCA, met de financiële steun van de Radcliffe Trust, een baanbrekend onderzoek uit naar de levensvatbaarheid van de ambachten die tegenwoordig beoefend worden in het Verenigd Koninkrijk. "Het is de eerste keer dat de methodologie van een rode lijst, zoals we die kennen bij planten en dieren, is toegepast op ons immaterieel ambachtelijk erfgoed," zegt projectleider Greta Bertram. "Hoewel sommige ambachten bloeiend zijn, heeft het onderzoek aangetoond dat zowat alle ambachten voor belangrijke uitdagingen staan om op lange termijn te kunnen overleven."

Meer dan zestig ambachten werden in het onderzoek geïdentificeerd als bedreigd. Zeventien ervan zijn zelfs acuut bedreigd in hun voorbestaan. Het daarbij om ambachten die nog maar enkele beoefenaars kennen, voor wie geen opvolgers in zicht zijn. De redenen voor deze bedreiging zijn divers.Het Verenigd Koninkrijk heeft een belangrijke traditie op het vlak van ambachtelijke vaardigheden, maar dit immateriële erfgoed krijgt veel te weinig erkenning of steun, meent de HCA. Voorzitter Ian Keys: "We roepen de overheid op om het belang van traditionele vaardigheden, net als onze monumenten, te erkennen als onderdeel van ons cultureel erfgoed. Er moeten dringend maatregelen genomen worden om ervoor te zorgen dat deze vaardigheden doorgegeven kunnen worden aan de volgende generaties."

Je vindt alle resultaten van het onderzoek op http://heritagecrafts.org.uk/redlist/