contact
MyEtwie
In de kijker

Tips voor Dag van de Ambachten

Gepubliceerd op 16/11/2022
Categorie
logo dag van de ambachten

Op zondag 20 november stellen ambachtslieden en vakmensen in heel België hun atelier open voor het grote publiek. Om te laten zien wat je met stevig gereedschap, twee rechterhanden en een creatieve geest voor mekaar kan krijgen. Naar goede gewoonte tippen we graag must-sees. We kozen deze keer voor plekken waar je het wellicht frisse weer kan ontvluchten en in een warm nest, al dan niet met oplaaiende vuren, terechtkomt. Jawel, dat brengt ons bij de smeden en metaalbewerkers.

In West-Vlaanderen laat Clem Vanhee, van Atelier185 uit Wevelgem laat graag zijn damasten creaties zien. Al is hij niet de enige messensmid. Ook Frederik Tanghe uit Izegem popelt om zijn valhamer te laten kloppen bij een demonstratie messensmeden. In Rotselaar, Vlaams-Brabant kan je de vlijmscherpe messen gemaakt door Tim Wagendorp bewonderen. En eerlijk toegegeven, zijn forensische expertise op het vlak van blanke wapens lijkt alvast iets waar boeiende verhalen aan vasthangen. Vader en zoon De Bruyn, van Smederij De Bruyn in Erembodegem, Oost-Vlaanderen, laten je dan weer graag zien wat voor constructies ze met hun vierkoppige team allemaal kunnen realiseren.

yannick Jacobs atelier
Yannick Jacobs hand gesmeed uurwerk
Foto: (bron: Yannick Jacobs)

In Kalmthout, een uithoek van Antwerpen, kan je het werkelijk fascinerende atelier van Yannick Jacobs, de 'keizer van het ijzer' ontdekken. Een compact metaalatelier waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan ergens tussen de ambachtelijke smederij en de moderne werkplaats. Riemaandrijving en manueel draaiwerk, here we come. Want Yannick wil bewijzen drijfwerk en conventionele verspaning met welhaast antieke machines nog lang niet voorbijgestreefd zijn.

Ondertussen in Limburg stookt Robin Das uit Heusden-Zolder de vuren van zijn smederij op om je er warm te maken voor een cursus 'leren smeden' en toont Ilse Ideler in Kortessem tot slot met veel plezier dat smeden niet enkel een mannenzaak is. Meer zelfs, ze nodigt specifiek vrouwen uit om eens van dit ambacht te komen proeven.