contact
MyEtwie
In de kijker

Tracé Travak

Gepubliceerd op 22/09/2013
trace-travak3

In het gemeentehuis van Merelbeke opende vandaag de reizende tentoonstelling 'Tracé Travak'. De tentoonstelling is het resultaat van een project van Erfgoedcel Viersprong Land van Rode, waarin de geschiedenis van het woon-werkverkeer in de streek tussen 1870 en 1970 werd onderzocht.

Elke werkdag pendelen duizenden mensen met de auto, de fiets, de bus of de trein vanuit hun gemeente naar het werk. Maar is dat altijd zo geweest? In een eeuw tijd veranderde het leven in het Land van Rode door de komst van trein, tram, fiets en auto. Het project 'Tracé Travak' onderzocht welke invloed deze veranderingen hadden op het dagelijks leven vroeger en nu. "Vandaag lijkt het de normaalste zaak van de wereld, maar voor onze voorouders was het allesbehalve evident," zei Vlaams minister Joke Schauvliege tijdens de opening van de tentoonstelling. "Hier in het Land van Rode waren mensen eeuwenlang verbonden en gebonden aan de grond die ze bewerkten. Wie geen werk vond op het land, trok noodgedwongen weg naar de stad of naar het zuiden van het land, met zijn fabrieken en mijnen. Van pendelen was geen sprake tot de tweede helft van de 19de eeuw, toen de opening van de spoorlijn Gent-’s-Gravenbrakel het leven in de streek grondig veranderde."

Gedurende twee jaar haalde projectmedewerker Lien Ceûppens, in samenwerking met de heemkundige verenigingen en sympathisanten, dit deel van de lokale geschiedenis van onder het stof. De resultaten van het onderzoek werden nu in een interactieve reizende expo gegoten. Deze houdt halt in de vier gemeenten waar de Erfgoedcel actief is:

Meer informatie: www.tracetravak.be