contact
MyEtwie
In de kijker

Twee eeuwen Tilburgse textielfabrieken

Gepubliceerd op 07/07/2016
tilburgs_regionaal_archief

Eind juni was ETWIE te gast bij het Regionaal Archief Tilburg waar het onderzoeksproject 'Twee eeuwen Tilburgse textielfabrieken' loopt. Binnen dit project werkt een team van zo'n dertig vrijwilligers, ondersteund door vijf coaches, aan een digitaal ontsloten inventaris van de ruim 400 textielfabrieken die vanaf de 19de eeuw actief waren in Tilburg, ook wel gekend als 'Wolstad van Nederland'.

In het onderzoek worden zowel de bedrijven als de leidinggevenden onder de loep genomen. Naast basisinformatie over de onderneming (bijvoorbeeld lakenfabriek J. Brouwers) wordt dus ook gezocht naar stamboomgegevens van de fabrikanten en directeurs (bijvoorbeeld J. Brouwers). Deze schat aan informatie wordt via de Tilburg Wiki aan elkaar gekoppeld en online ontsloten.

Het resultaat is een zeer functionele inventaris die de ideale opstap vormt voor uitgebreider onderzoek naar het Tilburgse textielverleden. Immers, zonder goed te weten welke fabrieken er allemaal waren of hoe de familiebanden tussen de textielfabrikanten onderling liepen, blijven heel wat verbanden onzichtbaar. Het TextielMuseum, Regionaal Archief en Stadsmuseum Tilburg zetten zich bovendien in om een bijzondere leerstoel Textiel te realiseren die verder onderzoek naar de sociaaleconomische en maatschappelijke betekenis van de Nederlandse textielindustrie in de periode 1800-2000 zou doen.

ETWIE-stafmedewerker Robin Debo gaf, op basis van zijn onderzoek naar de Gentse textielfabrieken, een gesmaakte lezing over hoe de grote hoeveelheid verzamelde data via infographics verwerkt en visueel voorgesteld kan worden om zo tot nieuwe inzichten, vaststellingen of onderzoeksvragen te komen en meer toegankelijkere resultaten een breder publiek te kunnen laten zien aan.