contact
MyEtwie
In de kijker

Twijn- en spinmolen van Industriemuseum blijken oudste ter wereld

Gepubliceerd op 27/03/2023
Categorie
473363-detail-mule-jenny-industriemuseum-c-martin-corlazzoli_52764422083_o-4dba4e-original-1679491775
Foto: Een detail van de Mule Jenny (c) Martin Corlazzoli

Na een uniek wetenschappelijk onderzoek van ruim drie jaar blijkt dat twee topstukken van het Industriemuseum Gent, de Twijnmolen en de spinmolen ‘Mule Jenny’, de oudste exemplaren ter wereld zijn. Voor het eerst werd ook de werking van de Twijnmolen volledig doorgrond.

Al sinds 2020 zijn de Twijnmolen en Mule Jenny, twee topstukken van het Industriemuseum Gent, het voorwerp van doorgedreven wetenschappelijk onderzoek. Uitzonderlijk, want het is de eerste keer dat het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium zich op die manier over industrieel erfgoed buigt. Daarvoor was die eer vooral weggelegd voor grote kunstwerken zoals bijvoorbeeld het Lam Gods.

Het onderzoek, dat onder meer technische analyse, x-stralen en jaarringonderzoek met literatuurstudie combineert, is nu afgerond. Daaruit blijkt dat de Twijnmolen, waarmee gesponnen draden in elkaar verstrengeld of 'getwijnd' worden, uit eind 18de eeuw stamt en de oudste nog bewaarde molen in zijn soort is. Na een studie van alle onderdelen en tandwielen hebben onderzoekers ook voor het eerst een handleiding kunnen samenstellen, want historische beelden van de Twijnmolen in werking zijn er niet.

Ook de Mule Jenny, de bekende Engelse spinmachine, blijkt het oudste nog bewaarde exemplaar in zijn soort. Wellicht gaat het echter niet om de legendarische Mule Jenny die in 1798 door Gents ondernemer en industrieel spion Lieven Bauwens onderdeel per onderdeel van Engeland naar het vasteland werd gesmokkeld. Wel is het exemplaar mogelijk de allereerste machine die in Gent door Bauwens werd ineengezet, wellicht rond 1810, en zo de Gentse katoenindustrie in gang zette.

Zowel de Twijnmolen als de Mule Jenny maken deel uit van de hoofdtentoonstelling van het Industriemuseum Gent, 'Over mensen en machines', en zijn te bezichtigen tijdens de openingsuren.

Bron: persbericht stad Gent

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...