contact
MyEtwie
In de kijker

Van lood naar kogel

Gepubliceerd op 09/10/2013
kogelgieten

In het kader van het erfgoedproject 'Van lood naar kogel' zet de Schutterij St.-Sebastiaan As het ambacht van het kogelgieten in de kijker. Schutters zijn jaarlijks honderden uren bezig met ambachtelijk maken van kogels, een echt monnikenwerk. Kogels moeten met uiterste precisie gemaakt en bewaard worden, want de minste afwijking kan voor een misser zorgen.

De kennis van dit ambacht wordt puur mondeling overgedragen. Er bestaat geen enkele handleiding voor het maken van de perfecte kogels voor de Limburgse buks. Enkele jaren geleden nam een jonge generatie deze taken over, maar dat liep niet meteen van een leien dakje. Een onverklaarbaar hoog aantal ‘missers’ op de wedstrijden werkte niet alleen demotiverend, maar het deed ook vermoeden dat er meer aan de hand was.

Men ging te rade bij andere schutterijen uit de buurt om het schietmateriaal op punt te stellen. Verouderd werkmateriaal werd vervangen en er werd zelfs geïnvesteerd in andere Limburgse buksen. Enkele schutters hebben een ook speciale opleiding gevolgd en een examen afgelegd als 'buksmeester'. Deze opleiding wordt geregeld georganiseerd om schutters op een verantwoorde wijze wegwijs te maken in het oude ambacht van de kogels, het afstellen van het geweer en de wapenwetgeving.

Op de website kogelsmaken.be lees je meer over de techniek van het kogelgieten. Wil je de schutters zelf eens aan het werk zien? Dan kan je op zaterdag 12 oktober naar de demo-dag bij Schutterij St-Sebastiaan As. Ook de kogelmakers zullen aanwezig zijn.

kogelsmaken.be