contact
MyEtwie
In de kijker

Van naaldje tot draadje: textielerfgoed op Open Monumentendag

Gepubliceerd op 10/09/2020
Categorie
textielfestival_2017-1262

Menig stad of gemeente heeft zijn rijkdom te danken aan de textielindustrie. Tot op heden zijn hier nog sporen en restanten van te vinden in het straatbeeld en het landschap. Omdat dit jaar het netwerk rond textielerfgoed in Vlaanderen een nieuwe doorstart nam, verzamelden we een aantal sites, musea en streken waar je het Vlaamse textielverleden kan verkennen.

De evolutie van een handweefgetouw tot de meest moderne Picanol-machine kan je zien in het Museum voor Textiel (MUST) in Ronse. De hele dag door zijn er demonstraties en kan je zien (en horen) hoe weefsels ontstaan. Meer info vind je hier. Let op: reserveren verplicht!

In Aalst kan je gaan fietsen op zoek naar de industriële sporen langs de Dender en de spoorlijn. In de stad zelf zijn een aantal boeiende sites te bezoeken. Spring binnen in de voormalige spinnerij, weverij en ververij "Roos, Geerinckx, De Naeyer", de "Filature et Filteries Réunies" aan de Tragel of de site du Parc waar vroeger de gelijknamige nylonkousen werden vervaardigd.

Frank Deboosere voorspelt zon en een aangename bries, ideaal weer dus voor een wandeling langs het textielverleden van Waarschoot. Je kan de wandeling downloaden en op eigen tempo de gemeente verkennen.

Ook in Deerlijk stap of fiets je terug in de tijd, naar de meer recente textielnijverheid uit de jaren 1950-1970. Speciaal voor Open Monumentendag werd er zelfs een pop-upcafé opgezet!

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...