contact
MyEtwie
In de kijker

Vlaams Centrum voor Molinologie geopend

Gepubliceerd op 13/06/2016
centrum_molinologie

In Sint-Amands opende zaterdag het Vlaams Centrum voor Molinologie feestelijk zijn deuren. Het centrum toont de collectie van het door Karel Van den Bossche uitgebouwde Molenmuseum.

Het Molenmuseum in Sint-Amands sloot eind vorig jaar zijn deuren. In samenwerking met de Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon (KVNS) werd echter een nieuw initiatief op poten gezet. Door de verkoop van een andere windmolen kon de KVNS de Gansakkermolen aankopen. Deze beschermde, maar gedemonteerde windmolen stond al jaren in Geel te wachten op een nieuwe bestemming.

De KVNS besloot om de Gansakkermolen over te brengen naar Sint-Amands, en de molen opnieuw op te bouwen op een historische molenlocatie in de buurt van de Steenovens. Om voldoende windvang te garanderen, moest hiervoor een molenberg aangelegd te worden. In de molenberg werd een betonnen structuur geïntegreerd, waarin het Vlaams Centrum voor Molinologie zich kon vestigen.

Het centrum wil alle aspecten betreffende de molinologie aan bod brengen: geschiedenis, oorsprong en ontwikkeling, economische en sociale rol, technologie en terminologie, esthetische- en erfgoedwaarde, volks- en heemkunde, recht en fiscaliteit... Je ziet er onder meer heel wat modellen en molenopstellingen die de het gebruik, de werking en de geschiedenis van de molens illustreren.

De Gansakkermolen is intussen al gedeeltelijk overgebracht naar Sint-Amands. Binnenkort wordt van start gegaan met de heropbouw van de molen.

www.molenmuseum.be