contact
MyEtwie
In de kijker

Volkshuizen. Geschiedenis en erfgoed van een coöperatieve droom

Gepubliceerd op 19/03/2016
volkshuizen_fonderie

Vandaag opent in La Fonderie de tentoonstelling 'Volkshuizen. Geschiedenis en erfgoed van een coöperatieve droom'. De expo vertelt de boeiende geschiedenis van de Brusselse volkshuizen en toont aan dat de coöperatieve geest van de volkshuizen ook vandaag de dag nog springlevend is in de stad.

De eerste volkshuizen in België ontstonden in de jaren 1870. Sommige waren bescheiden, andere dan weer groots, maar het waren allemaal symbolen voor de structurering van de arbeidersmassa en ze droegen bij tot de wezenlijke vooruitgang op het gebied van de politieke rechten en de toegang tot het onderwijs. De volkshuizen steunden op hun coöperatieve verenigingen en voorzagen de arbeiders tegen een goede prijs van producten, zoals brood, stoffen, kruidenierswaren... Het waren ook gezellige ontmoetingsplaatsen waar van gedachten kon worden gewisseld, en waar solidariteit, cultuur en emancipatie centraal stonden.

Vandaag zijn er geen volkshuizen meer in Brussel, maar de coöperatieve droom blijft bestaan via initiatieven die gebaseerd zijn op samenwerking en solidariteit. Uitwisseling, gemeenschappelijke werkplekken, carpooling, crowdfunding, verhuur van woonruimtes, recycling... het zijn stuk voor stuk voorbeelden van een economie die steunt op het delen van goederen, diensten en kennis tussen particulieren, op participatie en op het gemeenschappelijk belang.

De expo loopt nog tot 14 augustus in La Fonderie in Brussel. Meer info op www.lafonderie.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...