contact
MyEtwie
In de kijker

Voor de snelle beslissers: geleid bezoek aan de Zonneberg (site Kuhlmann)

Gepubliceerd op 27/08/2020
Categorie
luchtfoto_kuhlmann_fabrieksite

Op zaterdag 5 september bezoeken we - geheel coronaproof en onder begeleiding van een gids - de Zonneberg in Zelzate. Wie er snel bij is kan mee, want de plaatsen zijn beperkt!

Wat is de Zonneberg en wat heeft Kuhlmann daarmee te maken?

In 1910 werd een fosfaat- en zwavelzuurfabriek gesticht langs het kanaal Gent-Terneuzen: Etablissement Kuhlmann. Zo'n 100 jaar lang werd er vervuild gips, een restproduct uit het productieproces, gestort. En niet zomaar een beetje. Een berg van 33 meter hoog, 170 voetbalvelden groot en met bovenaan twee eigen meren. Van zwavelzuur. De zon schitterde op de hagelwitte gipstoppen van de stortplaats alsof er een laag sneeuw op lag. In 2009 ging de chemiegigant failliet en liet daarbij één van de grootste brownfields (zwaar vervuilde bodems) van Vlaanderen achter.

In juni 2010 werd het gipsstort op de voormalige Kuhlmannsite in Zelzate overgenomen door een consortium van verschillende bedrijven. Het gebied werd omgedoopt tot Terranova, nieuwe aarde. De naam kon niet toepasselijker zijn…

Het consortium, bestaande uit DEC, DEME, Jan De Nul en Envisan, ging meteen aan de slag. De gipsberg werd afgedekt, er werd 500.000 m³ afvalwater gezuiverd, 3 hectare bos aangeplant en het bedrijventerrein werd gesaneerd en herontwikkeld. De berg kreeg de naam Zonneberg. Er blinken nu 55.000 zonnepanelen, het grootste aaneensluitende park voor zonne-energie in de Benelux. Het fabriekscomplex is ondertussen verdwenen, maar wie wil terugblikken kan genieten van deze fotoreportage op www.hullabaloo.be/chemie/etablissements-kuhlmann.

Bezoek aan de Zonneberg

Tijdens het bezoek vertelt een gids je alles over de geschiedenis van het gipsstort en over de aanpalende wijk Klein Rusland. We komen alles te weten over de herontwikkeling en de toekomstplannen. En boven op de berg krijgen we bovendien een uniek uitzicht over de Gentse haven!

Het bezoek wordt georganiseerd door de Vrienden van het Industriemuseum en ETWIE. Deelname kost 8 euro. Heb je interesse? Stuur dan als de bliksem een mailtje naar vrienden@industriemuseum.be of bel naar op 0499 46 52 62 om je in te schrijven.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...