contact
MyEtwie
In de kijker

Voorstelling nieuw Industriemuseum

Gepubliceerd op 22/06/2018
Categorie
im

Eind september wordt het huidige MIAT omgedoopt tot Industriemuseum. Bij de naamswijziging hoort ook een gloednieuwe hoofdtentoonstelling. Eerder werd al het typische sheddak vernieuwd. 'Het MIAT wil dit unieke momentum benutten en kiest voor een krachtige nieuwe naam: Industriemuseum. Met deze nieuwe, heldere naam en een sterk, universeel verhaal in de nieuwe hoofdtentoonstelling is na 40 jaar de toon gezet voor de hergeboorte van het museum', zegt schepen van cultuur Annelies Storms.

De nieuwe tentoonstelling brengt het grote verhaal van de industriële revoluties, doorspekt met kleine verhalen van handelaars, arbeiders en ondernemers. Een verhaal over mensen en machines, en hoe die de wereld rondom ons veranderden. Na de hoofdtentoonstelling ondergaan ook de overige tentoonstellingsruimten een make-over. Een make-over die overigens niet alleen in de tentoonstellingsruimtes te zien zal zijn, maar ook in de nieuwe huisstijl van het museum.

Om de nieuwe hoofdtentoonstelling tijdig klaar te krijgen, is er momenteel een grote verhuisoperatie aan de gang. Machines worden ge(de)monteerd, schoongemaakt, ingesmeerd, behandeld en klaargemaakt voor hun nieuwe plek in het museum. Zo ook de selfactor, die een prominente plaats zal krijgen in de nieuwe tentoonstelling.

De machine komt in een box terecht waar bezoekers aan de hand van bewegend beeldmateriaal helemaal worden ondergedompeld in de spinnerijen anno 1920. De machine zal in de nieuwe opstelling niet in werking zijn, maar zal volledig aangekleed worden met 540 katoenbobijnen – alsof ze net even stilstaat en zo weer in actie zal komen. Het katoen komt van het Helmshore Mill Textielmuseum, waar eind jaren '70 ook de selfactor zelf door het MIAT werd aangekocht.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...