contact
MyEtwie
In de kijker

VVIA bezoekt douaneloods Essen

Gepubliceerd op 14/02/2016
essen_loods

De Antwerpse afdeling van de Vlaamse Vereniging voor Industriƫle Archeologie (VVIA) organiseert op zaterdag 2 april een geleid bezoek aan het spooremplacement en de douaneloods in Essen.

In de 19de eeuw groeide de gemeente Essen uit tot een belangrijke grenspost aan de spoorlijn Antwerpen-Roosendaal, die aangelegd werd in 1854. Hiervoor werd een station, douanepost en quarantainestallen gebouwd vlakbij het centrum van de gemeente. In het begin van de 20ste eeuw werd een goederenloods in neorenaissance-stijl opgetrokken. De bakstenen overlaadloods werd in 2003 als monument beschermd omwille van zijn industrieel-archeologische waarde. Door leegstand raakte de douaneloods de voorbije jaren ernstig in verval. De gemeente Essen, die sinds 2010 eigenaar is, heeft nu echter plannen om nieuw leven te blazen in de site, in samenwerking met Kempens Landschap.

Deelname aan dit bezoek kost 5 euro voor VVIA-leden en hun partner, of 8 euro voor niet-leden. Inschrijven kan tot 28 maart Je vindt alle praktische informatie op www.industrieelerfgoed.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...