contact
MyEtwie
In de kijker

VVIA-Limburg verkent erfgoed in Sint-Truiden

Gepubliceerd op 31/08/2014
stayenmolen

De Limburgse afdeling van de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA) organiseert op zaterdag 6 september een excursie naar twee interessante sites in Sint-Truiden.

De eerste halte is de 'Stayenmolen', een watermolen op de Molenbeek. De huidige molen dateert grotendeels uit 1877 en bleef graan malen tot in de jaren 1980. Opvallend bij deze bovenslagmolen is zijn door de fabrieksarchitectuur geïnspireerde opbouw. Het molenwerk is intact gebleven. Een recente restauratie maakte de watermolen weer operationeel. Een nieuw geplaatste turbine wekt nu ook elektriciteit op.

Vervolgens wordt een bezoek gebracht aan de stokerij Nicolaï in Wilderen. Rond 1900 werd hier een industriële landbouwstokerij opgetrokken die actief bleef tot 1939. De installatie werd nooit ontmanteld, waardoor het complex een uniek geheel vormt. In 1984 werden de hoeve en de stokerij beschermd als monument. Na jaren van leegstand en verwaarlozing werd het complex recent gerestaureerd. De site vormt nu een toeristische trekpleister als brouwerij / alcoholstokerij annex horecazaak.

Meer info over deze activiteit vind je op www.vvia.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...