contact
MyEtwie
In de kijker

vzw Red de Charlesville zoekt draagvlak voor herbestemmingsproject Congoboot

Gepubliceerd op 03/05/2013

Het dossier van de Charlesville, de laatste Congoboot, is de voorbije dagen in een stroomversnelling gekomen. De vzw Red de Charlesville heeft bij de Duitse curator een project ingediend voor een herbestemming van het schip in Antwerpen, waarbij men mikt op een mix van commerciƫle en erfgoedgerichte functies. Verschillende partijen zouden al toegezegd hebben aan dit ambitieuze project te willen meewerken en het financieel te willen ondersteunen. Via een Facebook-oproep wil de vzw nu ook het grote publiek mobiliseren voor het project.

Het project wordt voluit gesteund door de koepel Watererfgoed Vlaanderen "We zijn volledig klaar om het schip deze maand aan te kopen en het ten laatste op 30 juni naar een Belgische haven te brengen," meldt de koepel in een persmededeling. Volgens de initiatiefnemers zou de Congoboot een perfecte locatie kunnen vinden in de droogdokken aan het Antwerpse Kattendijkdok. "Het droogdok 1 is bijzonder goed gelegen, niet langer in gebruik en is ook beschermd als monument, waardoor het de perfecte locatie zou zijn," zegt Watererfgoed Vlaanderen.

"De bescherming van de Charlesville past bovendien volledig in de bestaande Vlaamse wetgeving, die de subsidiƫring van behoudsprojecten mogelijk maakt, en in het Vlaamse regeringsbeleid. Zowel Vlaams minister Geert Bourgeois als de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen hebben de grote erfgoedwaarde van het schip bij herhaling onderlijnd. Dit werd nogmaals bevestigd door het erfgoedteam dat door de minister enkele weken terug naar Rostock werd gestuurd," aldus Watererfgoed Vlaanderen.

Om de steun van het grote publiek voor de redding te krijgen, heeft de vzw een filmpje van het iconische schip gemaakt. Tijdens deze cruciale week wil men zoveel mogelijk 'likes' op Facebook verzamelen om de overheden te overtuigen van het grote draagvlak voor het behoud van het schip. Deze actie zal ook gelanceerd worden in Duitsland.

Website: www.reddecharlesville.be
Facebook: www.facebook.com/reddecharlesville