contact
MyEtwie
In de kijker

Watson reddingsboten gerestaureerd

Gepubliceerd op 03/02/2023
Categorie
Watson_reddingsboot3
Foto: Reddingsboot Watson 3
Watson_reddingsboot3
Foto: Reddingsboot Watson 3

Aan de kust wordt hard gewerkt aan ons varend erfgoed. We zetten vandaag even de restauraties van de Watson reddingsboten in de kijker.

Watson was een Schotse ingenieur die een speciaal type boot ontwikkelde: een onzinkbare reddingsboot, met luchtdichte kisten die het drijfvermogen konden garanderen.

De bestelling voor de reddingsdiensten werd door de Belgische Overheid in Engeland geplaatst voor drie reddingsboten, en in 1948 werden ze te water gelaten in ons land: Watson 1 in Zeebrugge, Watson 2 in Nieuwpoort en Watson 3 in Oostende.

De nummer 3 werd als eerste uit de vaart gehaald, maar de toestand van de boot ging snel achteruit, zoals dat gaat met schepen die niet gebruikt en onderhouden worden. In 2019 kwam deze reddingsboot in handen van vzw Restart en werd de boot erkend als varend erfgoed. De restauratie begon. In 2023 komt deze tot een einde en is de Watson opnieuw in volle glorie te bewonderen.

Een mooie historiek en de restauratiewerken zijn te volgen via de website van vzw Restart. De moeite waard! De foto-expo van de restauratie kan je ook zien in de Nieuwe Gaanderijen, aan de Koning Boudewijnpromenade in Oostende.

Iets verderop, in Nieuwpoort, was Watson 2 beschermd als varend erfgoed in 2011. Ook deze reddingsboot fungeert als een tastbare herinnering van onze maritiem geschiedenis, als werkinstrument van de Belgische reddingsdienst na WOII. Ook hier is een restauratie broodnodig, en wordt gebruik gemaakt van originele wisselstukken van Reddingsboot 1. Deze Zeebrugse boot is namelijk te zwaar beschadigd om nog hersteld te kunnen worden, en dient daarom als kijkmodel en leverancier van wisselstukken. Een ploeg vrijwilligers restaureren samen dit schip, en dat zal drie jaar duren. Bedoeling is om het vaarklaar te krijgen tegen 2024.

Ook deze vorderingen kan je volgen via de website van de stad Nieuwpoort.

Watson_reddingsboot2
Foto: Reddingsboot Watson 2

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...