contact
MyEtwie
In de kijker

Zware industrie uit de 20e eeuw: wat bewaren we?

Gepubliceerd op 18/04/2014
piwb14_2

Op vrijdag 6 juni organiseren Patrimoine Industriel Wallonie-Bruxelles (PIWB) en het Institut du Patrimoine wallon een interessante studiedag over de erfgoedwaarde van de zware industrie uit de 20e eeuw. Deze studiedag zal plaatsvinden in de Moulins de Beez (Namen).

Wat het industrieel erfgoed uit de 19e eeuw betreft, is intussen grotendeels gered wat gered kon worden. Maar wat zijn nu de prioriteiten voor het bewaren van de relicten van de zware industrie uit de 20e eeuw? Over deze vraag dient de sector van het industrieel erfgoed zich dringend te bezinnen. Kunnen er selectiecriteria bepaald worden voor dit relatief recente erfgoed, zodat de meest representatieve elementen gevrijwaard en geherwaardeerd kunnen worden?

Tijdens de voormiddag krijgen de deelnemers een overzicht van de omvang van dit industrieel erfgoed. Daarna zullen verschillende specialisten een antwoord formuleren op een aantal vragen. Is een algemene reflectie over een beschermingspolitiek mogelijk? Welke objectieve criteria bestaan er (of zouden er kunnen bestaan) voor de bescherming van deze relicten? Welke manieren van herbestemming verkiezen we voor dit industrieel erfgoed? In de namiddag zal de focus liggen op de ijzer- en staalindustrie. Voorbeelden van geslaagde herbestemmingsprojecten uit verschillende regio's zullen de revue passeren.

Het volledige programma van de studiedag en alle praktische informatie vind je op institutdupatrimoine.be. Deelname aan de studiedag kost 50 euro. Inschrijven kan tot en met 30 mei.