contact
MyEtwie

De Molenbrigade

Musea Brugge, de vijf erfgoedcellen van Westvlaanderen, Dienst Erfgoed van Provincie West-Vlaanderen ontwikkelt samen met ETWIE, het Molenforum Vlaanderen, VIVES Hogeschool - Expertisecentrum Erfgoededucatie een educatief pakket dat de West-Vlaamse molen tot in de klas brengt, en de klas naar de molen. In de lente van 2021 wordt het educatief pakket gelanceerd.

In West-Vlaanderen staat er 66 molens, waarvan 35 nog actieve molens. Dat betekent ook dat er nog heel wat molenaars bijna dagelijks in de weer zijn. In het educatief pakket wordt gefocust op drie onderdelen: wind en wieken- tandwielen - molenstenen. Telkens staan mondelinge getuigenissen van de molenaars centraal. Casa Blanca, Zeemier en Geheugen Collectief verzorgden de interviews en het educatief pakket. Het project werd mogelijk gemaakt door een subsidie van het decreet van bovenlokale cultuurwerking.

Voor dit project staan 15 molens en molenaars klaar om klassen te ontvangen. Eerst bereiden de kinderen van het derde en vierde leerjaar het bezoek aan de molen voor: wat is een molen, wie werkt er en wat doet de molenaar? Daarna volgt het bezoek aan de molen en molenaar om de werking van een molen met de eigen ogen te zien en de monumentaliteit van een molen te voelen.

Na het bezoek komt de educatieve koffer aan bod aan de hand van drie thema's: wind, tandwielen en maalstenen. Telkens is er een filmpje en zijn er doe-dingen om het zo interactief mogelijk te maken: hoe voel je wind, wat doen tandwielen, wat is het verschil tussen meel en bloem? Duurzaamheid en de actualiteit lopen als een rode draad doorheen de thema's.

Het educatief pakket wordt uitgerold in 15 molens in West-Vlaanderen, maar is in de toekomst ook toepasbaar in andere molens en in andere provincies. Op de website van De Molenbrigade vind je heel wat informatie en kan je het educatief pakket downloaden.

mb_molenbrigade_opening_tegenwijzerzin_transp