Over ETWIE
ETWIE is de expertisecel voor technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed. ETWIE opereert vanuit het Industriemuseum in Gent en houdt zich voornamelijk bezig met de roerende en immateriële aspecten van het erfgoed: machines, gereedschap, voertuigen, ambachten, technische kennis... Onroerend erfgoed - gebouwen of monumenten dus - behoren niet tot onze expertise.
ETWIE vormt één van de vele expertisecentra in Vlaanderen en Brussel, die zich elk over een andere tak van ons culturele erfgoed ontfermen. Ze worden ook de landelijke dienstverlenende rollen genoemd.

Wat doet ETWIE
Duizenden mensen in Vlaanderen en Brussel zijn met ons technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed begaan. Dat zijn professionele instellingen, zoals musea, universiteiten en bedrijven, maar ook niet-professionele organisaties en personen, zoals vrijwilligersverenigingen of privéverzamelaars.
ETWIE wil al deze erfgoedspelers samenbrengen, aanmoedigen, ondersteunen en begeleiden. En de onderlinge samenwerking tussen de erfgoedorganisaties stimuleren. Daarom spint ETWIE dagelijks aan een ruim netwerk waarbij het delen van kennis en expertise centraal staat en organiseren we jaarlijks een ontmoetingsdag. Het einddoel? Ervoor zorgen dat instrumenten, toestellen en machines, maar ook gebruiken, kennis, technieken en ambachtelijke vaardigheden in kaart gebracht, onderzocht en geborgd worden. Intussen richtte ETWIE met diverse partners al een netwerk op rond bedrijfserfgoed, rond textielerfgoed en rond wetenschappelijk erfgoed.
Maar ETWIE wil ook naar buiten komen met dit fantastische erfgoed en er een draagvlak voor bouwen, zowel in eigen land als daarbuiten. Dit kan door het erfgoed van techniek, wetenschap en industrie via diverse media te promoten, verder onderzoek rond relevante thema’s op te starten en samen te werken met andere sectoren, zoals toerisme en onderwijs. ETWIE is daarnaast een actieve deelnemer in het internationale TICCIH-netwerk (The International Committee for the Conservation of the Industrial Heritage) en is vertegenwoordigd in het Europese ERIH (European Route of Industrial Heritage).
Via een kennisbank wordt zoveel mogelijk informatie toegankelijk gemaakt. Zoek je informatie over het ambacht van het kunstsmeden? Publicaties over klompenmakerij? Wil je weten welke organisaties actief zijn rond het erfgoed van treinen? Wil je in contact komen met kenners van oude telegrafen of van historische tegels? Dan vind je dit en nog veel meer in de kennisbank.
Wie is ETWIE
ETWIE is een topteam van vijf collega’s. Een coördinator, drie kennismedewerkers en een communicatiemedewerker. Samen zetten ze zich, elk met eigen expertise, in voor de goede zorg voor ons erfgoed. Ze worden bijgestaan door twee gedreven vrijwilligers Joost en Luc!









Luc Corthouts
vrijwillig fotograaf
Projecten
-
Asbest in collecties (2020-2022)
Lees meer -
Virtuoos met Vuur! (2016-2018)
Lees meer -
Waardering brandweererfgoed Vlaanderen (2019)
Lees meer -
Netwerkmoment telefonie (2019)
Lees meer -
Erfgoedklassen (2021-2023)
Lees meer -
Focus Vakmanschap: maritiem erfgoed (2022)
Lees meer -
ETWIE presenteert: een kinderboek! (2021)
Lees meer -
Toeristisch Netwerk Scheldeland Industriecultuur (2022-2023)
Lees meer -
Waarderingstrajecten textielerfgoed
Lees meer -
Veldtekening kunstmeststoffen (2021)
Lees meer -
Herbestemmingsprojecten
Lees meer -
Privéverzamelaars
Lees meer -
Onderzoeksbalans Industrieel Erfgoed (2020)
Lees meer -
Doorlichting bedrijfsarchief Compagnie Maritime Belge
Lees meer -
Morse (2013)
Lees meer -
Veldtekening medisch erfgoed (2021)
Lees meer -
3D Digitalisering (2015-2017)
Lees meer -
Ambacht in beeld (2019)
Lees meer -
TWIE portretten
Lees meer

Jouw verhaal
Ben je zelf expert in een bepaald domein of beschik je over technische vaardigheden of werktuigen die stilaan zeldzaam worden? Bezit je een interessante collectie van gereedschap, instrumenten, machines, beelden... Al dan niet toegankelijk voor publiek? Weet je alles over het technisch, wetenschappelijk of industrieel erfgoed binnen jouw gemeente? Deel dan jouw verhaal met ons, we kijken er naar uit!

Vragen?
Heb je een idee voor een nieuw erfgoedproject? Ben je op zoek naar een nieuwe bestemming voor je object of collectie? Zoek je bronnen voor een artikel, paper of doctoraat? Scroll dan even door onze veelgestelde vragen. Vind je geen antwoord op je vraag? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!