contact
MyEtwie

Over ETWIE

ETWIE is de expertisecel voor technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed. ETWIE opereert vanuit het Industriemuseum in Gent en houdt zich voornamelijk bezig met de roerende en immateriële aspecten van het erfgoed: machines, gereedschap, voertuigen, ambachten, technische kennis... Onroerend erfgoed - gebouwen of monumenten dus - behoren niet tot onze expertise.

ETWIE vormt één van de vele expertisecentra in Vlaanderen en Brussel, die zich elk over een andere tak van ons culturele erfgoed ontfermen. Ze worden ook de landelijke dienstverlenende rollen genoemd.

ACEC_machinewerkplaats_Collectie IM_ETWIE
Foto: Atelier grote verspaningen van ACEC in Gent - Collectie Industriemuseum

Wat doet ETWIE

Duizenden mensen in Vlaanderen en Brussel zijn met ons technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed begaan. Dat zijn professionele instellingen, zoals musea, universiteiten en bedrijven, maar ook niet-professionele organisaties en personen, zoals vrijwilligersverenigingen of privéverzamelaars.

ETWIE wil al deze erfgoedspelers samenbrengen, aanmoedigen, ondersteunen en begeleiden. En de onderlinge samenwerking tussen de erfgoedorganisaties stimuleren. Daarom spint ETWIE dagelijks aan een ruim netwerk waarbij het delen van kennis en expertise centraal staat. Het einddoel? Ervoor zorgen dat instrumenten, toestellen en machines, maar ook gebruiken, kennis, technieken en ambachtelijke vaardigheden in kaart gebracht, onderzocht en geborgd worden. Intussen richtte ETWIE met diverse partners al een netwerk op rond bedrijfserfgoed, rond textielerfgoed en rond academisch erfgoed.

Maar ETWIE wil ook naar buiten komen met dit fantastische erfgoed en er een draagvlak voor bouwen, zowel in eigen land als daarbuiten. Dit kan door het erfgoed van techniek, wetenschap en industrie via diverse media te promoten, verder onderzoek rond relevante thema’s op te starten en samen te werken met andere sectoren, zoals toerisme en onderwijs.

Via een kennisbank wordt zoveel mogelijk informatie toegankelijk gemaakt. Zoek je informatie over het ambacht van het kunstsmeden? Publicaties over klompenmakerij? Wil je weten welke organisaties actief zijn rond het erfgoed van treinen? Wil je in contact komen met kenners van oude telegrafen of van historische tegels? Dan vind je dit en nog veel meer in de kennisbank.

Wie is ETWIE

ETWIE is een topteam van zes collega’s. Een coördinator, drie kennismedewerkers, een projectmedewerker en een communicatiemedewerker. Samen zetten ze zich, elk met eigen expertise, in voor de goede zorg voor ons erfgoed.

Joeri Januarius_(c) Corlazzzoli_ETWIE
Robin Debo_(c) Corlazzzoli_ETWIE
Lieselot Cornelis_(c) Corlazzzoli_ETWIE

Joeri Januarius

coördinator

joeri@etwie.be

T 09 323 65 24 | M 0497 86 09 17

Robin Debo

kennismedewerker

robin@etwie.be

T 09 323 65 13 | M 0478 99 93 09

Lieselot Cornelis

kennismedewerker

lieselot@etwie.be

T 09 323 65 09 | M 0478 40 03 11

Sanne Van Bellingen_(c) Corlazzzoli_ETWIE
etwie - profielfoto blauw
Hannelore De Craene_(c) Corlazzzoli_ETWIE

Sanne Van Bellingen

kennismedewerker

sanne@etwie.be

T 09 323 65 32 | M 0494 84 49 32

Peter Loockx

projectmedewerker

peter@etwie.be

T 09 323 65 24 | M 0498 87 68 10

Hannelore De Craene

communicatiemedewerker

hannelore@etwie.be

T 09 323 65 33 | M 0470 20 78 99

etwie profielfoto paars
etwie - profielfoto leeg lichtpaars
team_(c) Corlazzzoli_ETWIE

Joost Van Deuren

vrijwillig medewerker

joost@etwie.be

09 323 65 24

Luc Corthouts

vrijwillig fotograaf

gereedschap

Jouw verhaal

Ben je zelf expert in een bepaald domein of beschik je over technische vaardigheden of werktuigen die stilaan zeldzaam worden? Bezit je een interessante collectie van gereedschap, instrumenten, machines, beelden... Al dan niet toegankelijk voor publiek? Weet je alles over het technisch, wetenschappelijk of industrieel erfgoed binnen jouw gemeente? Deel dan jouw verhaal met ons, we kijken er naar uit!

contact opnemen