contact
MyEtwie
Evenement

Expo Lucie Kamuswekera - Geborduurd verleden, verbeelde toekomst in Congo

  • 18 november, 2022 - 31 maart, 2023
  • 09:00 - 17:00
  • Bagattenstraat 174

Op 18 november2022startte in Amsab-ISG de tentoonstelling Geborduurd Verleden, Verbeelde Toekomst in Congo met werken van Lucie Kamuswekera, een Congolese kunstenares die de turbulente geschiedenis van haar land vertelt aan de hand van borduurwerken. De expo is een initiatief van onderzoekers van Universiteit Gent en The Ohio State University.

‘Het moment dat ik mensen zag sterven is het moment dat ik ben begonnen me de geschiedenis van Congo te borduren’

Lucie Kamuswekera, Goma, 2021


Lucie Kamuswekera (°1944) is kunstenares en een van de weinige Congolese vrouwen van haar generatie die in haar kunst het collectieve geheugen van Congo mee vormgeeft. Ze leerde de borduurtechniek tijdens de koloniale tijd en gebruikt ze vandaag om kritiek te uiten op het Congolese koloniale verleden, maar ook op de meer recente politieke geschiedenis van de Congo-oorlogen die haar eigen leven tekenden.

De tentoonstelling in Amsab-ISG brengt een selectie van haar doeken, werd gefinancierd door Global Minds (Vliruos) en kwam tot stand in samenwerking met Gillian Mathys, Sarah Van Beurden, Sam Kniknie en Maarten Hendriks, onderzoekers van Universiteit Gent en de Ohio State University.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...