contact
MyEtwie
Evenement

Expo ‘Over vliegen, vallen… en opgraven!’

  • 20 mei, 2022 - 17 september, 2023
  • 09:00 - 17:00
  • Archeocentrum Velzeke
    Doolbosweg 2
    9620 Velzeke (Zottegem)

‘Over vliegen, vallen… en opgraven!’ brengt je van in de wolken tot onder de grond! Want luchtvaartgeschiedenis, dat is dromen en riskeren, vooruitgang en tegenslag, vallen en opstaan.

De mens is al altijd gefascineerd door vliegen. Maar het is wachten op de uitvinding van de luchtballon om een levend wezen te vervoeren in de lucht. In Vlaanderen gebeurt dat voor de eerste keer wanneer… een duif gezond en wel landt in Parike (Brakel) op 5 mei 1784.
De rest is geschiedenis. In Gent wordt meerdere keren luchtvaartgeschiedenis geschreven. Tijdens de wereldoorlogen is Oost-Vlaanderen van groot belang. Oorlogen zorgen voor investeringen, de burgerluchtvaart profiteert mee. Er wordt steeds sneller, verder en hoger gevlogen.

Ongelukken komen almaar minder voor, maar blijken even fascinerend. Al in 1785 is er een tentoonstelling van resten van een ballon in het Gravensteen.

In 2002 ontstaat de Belgian Aviation History Association Archaeology Team (BAHAAT) om samen met de overheid het opgraven van vliegtuigwrakken wetenschappelijker aan te pakken. Samen met hen maakt Archeocentrum Velzeke de tentoonstelling ‘Over vliegen, vallen… en opgraven!’.

Meer info kan je vinden op de website van Archeocentrum Velzeke.

campagnebeeld+expo+velzeke1024_1