contact
MyEtwie
Evenement

Expo Pagne Africain

  • 31 maart, 2022 - 7 juni, 2022
  • 10:00 - 17:00
  • Industriemuseum

    Minnemeers 10
    9000 Gent

PagneAfricain_FotoIndustriemuseum

De tentoonstelling Pagne Africain dompelt je onder in de rijke Afrikaanse textielcultuur. De veelzijdige verzameling Afrikaanse stoffen en kledingstukken van Stella Nyanchama Okemwa vormt de basis voor deze expo. Ze treedt op als gastcurator en stelt een deel van haar priv├ęcollectie tentoon. Het resultaat is een kleurrijk overzicht aan stoffen in verschillende uitvoeringen en stalen, voorzien van achtergrondinformatie.

Het Industriemuseum presenteert ook enkele stukken uit de eigen collectie. Textielstalen van Gentse fabrikanten voor de Afrikaanse markt belichten een vrijwel ongekend stukje textielgeschiedenis.

OVER DE CURATOR

Stella Nyanchama Okemwa is antropologe, activiste en experte inzake dekolonisering. Ze is afkomstig uit Kenia en woont ondertussen bijna 30 jaar in Belgi├ź. Ze behaalde een masterdiploma in onderwijs aan de Vrije Universiteit Brussel en een in sociale en culturele antropologie aan de KU Leuven. Vandaag werkt ze voor Hand in Hand vzw, een socio-culturele organisatie die strijdt tegen racisme en discriminatie. Daarnaast is ze actief als beeldend kunstenaar, verzamelt ze Afrikaanse stoffen en cureert ze de reizende tentoonstelling Pagne Africain. Haar collectie is een work in progress. De expo hield in verschillende samenstellingen al eerder halt in het Modemuseum Hasselt (Black History Month, 2021) en in Leuven (Afrika Filmfestival).

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...