contact
MyEtwie
Actor

Aero Kiewit

  • Site

Het vliegveld Aero Kiewit ontstond in 1909. Het is het oudste vliegveld van België en zelfs één van de oudste ter wereld. De industriële activiteiten in Limburg hadden de provincie op de kaart gezet. Alfred Lanser uit Pont-à-Celes bij Charleroi kwam zo in zijn zoektocht naar een geschikt oefenveld voor vliegeniers in de 'nieuwe' provincie terecht. Tussen Hasselt en Zonhoven lag een uitermate geschikt veld dat jarenlang dienst had gedaan als oefenbaan voor renpaarden. Hierdoor was de bosvrije strook van 8km lang en 3km breed stevig aangestampt, wat de ondergrond zeer geschikt maakte voor het opstijgen en de landingen. De grond was en is nog steeds eigendom van de gemeente Zonhoven, maar het vliegveld ligt op het grondgebied van Hasselt.

De eerste Belgische vrouw met een vliegbrevet, Hélène Dutrieux, had al in 1910 haar eigen loods op het vliegveld. Het was ook vanaf vliegveld Kiewit dat de Tsaar van Bulgarij Ferdinand von Saksen Coburg een vlucht kon meemaken. Hij was daarmee het eerste gekroonde hoofd die vloog. Het vliegveld kwam daarmee in het wereldnieuws!

Zowel tijdens de Eerste als de Tweede wereldoorlog moest het vliegveld zijn activiteiten tijdelijk stopzetten. Vandaag bruist het vliegveld opnieuw van de activiteit.

Meer lezen kan hieren hier.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...