contact
MyEtwie
Actor

Brouwerij Contreras

  • Bedrijf

Brouwerij Contreras werd gesticht in 1818 door de familie Latte, die naast de brouwerij ook een boerderij en een windmolen had. In de tweede helft van de 19e eeuw werd het bedrijf geleid door Valère Latte, die naast landbouwer en brouwer ook gemeentesecretaris van Gavere was. De molen en de brouwerij werden tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar beschadigd en de familie Latte verkocht het erf aan René Contreras in 1898. Zijn neef Marcel Contreras nam het bedrijf over in 1922 en hij bouwde de brouwerij uit tot een modern bedrijf met een koelinstallatie en twee waterputten. Nog voor de Tweede Wereldoorlog verscheen er reeds de Contra pils, Raf Export en het Tonneke.

Marcel had twee zonen: Roland en Willy. Deze laatste zette het bedrijf van zijn vader voort als gediplomeerd industrieel ingenieur van de Gentse Brouwerijschool Sint-Lieven. Onder hem kreeg de productie een boost en werd de distributie gemoderniseerd. De dochter van Willy, Ann, trouwde met Frederik De Vrieze, die het roer overnam. Hij startte met het Valeir-gamma in 2004 met de lancering van Valeir Blond. Het verwijst naar de oprichter Valère Latte, maar ook naar het Gavers standbeeld van de strijder voor de autonomie van de stad Gent tegen Filips de Goede in de Slag bij Gavere (1453). Schaalvergroting volgde en zowel het binnen- als buitenlands verbruik van de bieren stijgt.

Op aanvraag kan je de brouwerij bezoeken. In de zomer van 2018 viert de brouwerij haar 200-jarig bestaan met een groot feest en een speciaal feestbier.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...