contact
MyEtwie
Actor

Brouwerij Omer Vander Ghinste

  • Bedrijf

Brouwerij Omer Vander Ghinste is ontstaan in 1892, toen Remi Vander Ghinste voor zijn zoon Omer een brouwerij onder de kerktoren van Bellegem kocht. Diens naam werd verdergezet in de volgende generaties. Menig café in Kortrijk kreeg als publiciteit een brandglas waarop de naam Omer Vander Ghinste prijkte. In 1911 bouwde Omer een nog bestaande patriciërswoning aan de Doorniksesteenweg in Kortrijk, waar naast het woonhuis ook kantoren, een ambachtelijke bottelarij en een depot gevestigd werden. Rond 1925 werd een eigen mouterij in gebruik genomen, voorzien van een opslagruimte voor de geoogste gerst, met weekkuipen, kiemvloeren, een ast met een metalen droogvloer en silo’s om de afgewerkte mout op te slaan. Van deze mouterij is alleen een deel van de ast bewaard gebleven.

In 1929 werd een ‘lage gistingstoren’ opgetrokken die sindsdien de Bellegemse skyline domineert. Deze nieuwe brouwerij werkte in cascade: omdat in die tijd nog geen kleine pompen bestonden, werd alles in één keer naar boven gepompt zodat vervolgens gravitair, dus zonder pompen kon gewerkt worden. Een deel van de koeling gebeurde op de koelbak, vervolgens ging het naar een baudelotkoeler een verdieping lager. Niet lang na de Tweede Wereldoorlog, in 1947, werd op de benedenverdieping van de lage gistingstoren de huidige brouwzaal ingericht.

Lange tijd is de firma en het pilsbier gekend onder de naam Bockor. Om de meer dan 120-jarige brouwtraditie van vijf generaties Omer Vander Ghinste in de verf te zetten, wordt de brouwerij in 2014 terug omgedoopt naar Brouwerij Omer Vander Ghinste.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...