contact
MyEtwie
Actor

Cinema De Keizer

  • Site

De Cinema De Keizer in Lichtervelde is een begrip uit de Vlaamse filmwereld en is het laatste representatief en gaaf bewaarde voorbeeld van een dorpscinema uit de vroege 20e eeuw. In 1924 begon Gerard Debaillie met het vertonen van films met een projector in de bovenzaal van het pand.

In 1926 zag 'Cinema De Keizer' dan het levenslicht. De laatste aanpassingen aan de zaal gebeurden in 1945. De zaal heeft 450 zitplaatsen, verdeeld over een parterre en balkon. Aangezien de gemeente pas in 1929 aangesloten werd op het elektriciteitsnet, werd de elektriciteit voor de projector eerst geleverd met een dieselmotor op het koertje. De combinatie café, feestzaal/bioscoopzaal was een gouden zet.

Gerard Debaillie werd opgevolgd door zijn dochter Agnes, die de cinema tot bij haar overlijden in 2012 bleef uitbaatten. Dankzij haar passie en liefde voor de film wist de bioscoop al die jaren de concurrentie met tv en megacomplexen te overleven, in tegenstelling tot vele andere dorpsbioscopen. Na haar dood was het voorbestaan van de ciname onzeker. Op 5 juli 2012 werd Cinema De Keizer beschermd. Sinds eind 2012 vertoont die bioscoop opnieuw films. Het is ook mogelijk om, op aanvraag, een geleid bezoek te brengen aan de cinemazaal, het balkon, de authentieke projectiecabine en enkele bijzondere plekjes in het gebouw.

In september 2017 opende de permanente tentoonstelling ‘De Geschiedenis van Cinema De Keizer’, met een overzicht van bijna 100 jaar filmgeschiedenis in Lichtervelde.

Thema's

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...