contact
MyEtwie
Actor

Collectie Torck

  • Privéverzameling

Het bedrijf Torck was gekend als een toonaangevende speler in de welvarende speelgoed- en kinderwagenindustrie van de stad Deinze. Katrien Lingier en Peter Van Veirdegem bouwden vanaf 1995 een collectie uit met name de volledige naoorlogse productielijn van Torck, aangevuld met heel wat vooroorlogse modellen. Naast een uitgebreide verzameling speelgoed, is er ook archief- en documentatiemateriaal bewaard gebleven: facturen, handelscatalogi, folders, brochures, affiches, gadgets, etc. De verzameling bevat ook stukken van andere kinderwagen- en speelgoedfabrikanten uit Deinze zoals Swan, Periclès, Souplex, Puls-Bovie, l’Americaine, Baertsoen, Stiltbird, NB Beeusaert...

Vanaf 2014 is een deel van de collectie permanent te bekijken in het Mudel, Museum van Deinze en de Leiestreek. In 2020 werd de collectie vereeuwend in een fotoboek 'Trapauto's at Torck'.

In 2021, na 26 jaar intensief verzamelen, werd de collectie verkocht via de veiling. Een groot deel werd aangekocht door het Mudel en is dan ook deel van de vaste collectie van het museum.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...